Balears 11/07/2013

Eivissa serà declarada territori lliure de desnonaments

El portaveu de la PAH a Eivissa, Aitor Morras, lamenta que el Banc de Crèdit Balear i Sa Nostra no participin de l'acord

Noudiari / Arabalears
2 min

La segona reunió que han mantingut representants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Consell d'Eivissa, ajuntaments i entitats bancàries s'ha saldat amb un acord de gran calat simbòlic. La consellera de Participació Ciutadana, Carmen Domínguez, ha anunciat que iniciaran converses amb l'oposició perquè en el pròxim ple del Consell s'aprovi per unanimitat una moció que declari Eivissa com una "illa lliure de desnonaments". Una declaració que anirà més enllà del seu pur contingut simbòlic i que també es traduirà en fets pràctics.

"Aquesta declaració significa que les institucions públiques no posaran cap mitjà per executar desnonaments" ha informat el portaveu de la PAH a Eivissa, Aitor Morras. Així, els ajuntaments no enviaran la Policia Local per efectuar desnonaments, i quan es necessiti la participació dels bombers per trencar alguna cadena o facilitar l'entrada a un domicili per desnonar als inquilins, el Consell -que és el competent en la matèria - no demanarà als bombers que actuïn.

"Evidentment, no es pot lluitar contra totes les circumstàncies, però les institucions públiques faran tot el possible perquè els desnonaments no es duguin a terme, i això és molt", ha afirmat Morras, que ha demanat també als serrallers que no participin en cap execució hipotecària per insolvència sobrevinguda.

S'oferiran pisos amb lloguer social

Per la seva banda, les entitats bancàries que han assistit a la reunió s'han mostrat disposades a oferir pisos per als afectats en règim de lloguer social. La consellera ha anunciat que treballarà per donar forma jurídica a un conveni per articular la col·laboració entre els bancs i les institucions, i que s'avançarà en aquests aspectes en la propera reunió, que se celebrarà en el termini de dues setmanes. De moment, els bancs haurien ofert cinc habitatges a un lloguer que oscil·laria entre 150 i 300 euros al mes. "L'important és que tots els bancs que han participat en aquesta reunió s'han compromès a no desnonar ningú i a buscar compromisos perquè els afectats puguin quedar a casa", ha assegurat la consellera Carmen Domínguez.

El portaveu de la PAH a Eivissa, Aitor Morras, ha lamentat que a aquesta reunió no hagin participat ni el Banc de Crèdit Balear ni Sa Nostra, i ha afirmat que "és una pena que dues institucions tan arrelades en aquesta illa no mostrin sensibilitat cap aquest tema ". Morras també ha informat que, en aquests moments, la PAH d'Eivissa porta 66 casos i que en l'últim cas que han denunciat, el de la veïna de Sant Antoni Pepa Vingut, la hipoteca està signada al Banc de Crèdit Balear, que precisament no ha participat en aquestes reunions.

"No podem impedir que hi hagi desnonaments, però dins de les nostres possibilitats farem el possible per donar suport als afectats", ha assegurat Morras.

stats