TEMA DEL DIA
Balears 17/07/2015

Educació salva els professors de música, plàstica i tecnologia

Els claustres podran decidir si les tres hores de lliure disposició que marca la LOMQE es dediquen a aquestes assignatures

Mercè Pinya
3 min
El conseller d'Educació, Martí March, aquest dimecres durant l'entrevista amb l'ARA Balears. MARGA MONER

PalmaEl conseller d'Educació, Martí March, ha signat avui una resolució per donar sortida als docents de les assignatures de plàstica, música, tecnologia o de segones llengües estrangeres, que previsiblement quedarien sense feina el curs que ve per mor de l'aplicació de la LOMQE a 1r i 3r d'ESO i a 1r de Batxillerat. La norma pretén modificar l'Ordre de 20 de maig dictada per Núria Riera que regulava els horaris lectius setmanals. Concretament, aquestes mesures provisionals tenen l'objectiu de flexibilitzar els horaris a Secundària mentre es començen a modificar els currículums LOMQE, un procés que March ha anunciat que s'iniciarà de manera imminent i que pretén que estigui llest a principi de l'any que ve.

Mitjançant aquesta resolució, la conselleria d'Educació permet que els centres educatius puguin distribuir les tres hores de lliure disposició setmanals que preveu la llei Wert a criteri de la comissió de coordinació pedagògica i prèvia aprovació del claustre. Concretament, permet que els centres destinin aquestes tres hores setmanals o bé a tutories i a ampliar les matèries del curs, o bé –i aquí hi ha la novetat–, permet que es destinin a “tallers o al treball per projectes interdisciplinaris relacionats amb qualsevol matèria o àmbit de coneixement del curs, i en especial dels àmbits artístics (educació plàstica, visual i audiovisual o música), tecnologia o tallers de segona llengua estrangera”, com consta en la Resolució.

Amb aquesta mesura es permet que els centres recuperin la càrrega lectiva de les matèries artístiques, tecnologia i segona llengua estrangera que quedaven marginades i totalment retallades per la LOMQE. Així, els instituts podran mantenir en les seves plantilles els professors de música, plàstica, tecnologia o llengües estrangeres. De fet, la norma fixa que els centres han de comunicar abans de dia 22 de juliol a la Direcció General de Planificació “qualsevol canvi en la quota de professorat assignat o perfil definit sense que en cap cas pugui variar el nombre total de professorat ja determinat”.

La Conselleria d'Educació surt al pas així, també, de la problemàtica que podien suposar la trentena de centres que no tenen aprovats els horaris per la negativa dels claustres, d'acord amb la consigna de l'Assemblea de Docents. Així, aquests centres també poden decidir a quines matèries dediquen aquestes hores de lliure disposició. La Resolució rectifica, així, d'alguna manera, la instrucció feta arribar a principi d'aquesta setmana als centres, segons la qual se'ls permetia funcionar amb els horaris proposats per la comissió de coordinació pedagògica que els claustres havien tombat. D'aquesta manera, la recuperació de les assignatures artístiques, la tecnologia i les segones llengües estrangeres queda en mans dels claustres també.

Segons Educació, la resolució pretén garantir que el curs 2015-16 s'iniciï “amb les millors condicions i sense efectes negatius sobre les plantilles de professorat”. De fet, aquesta mesura salvarà no només els 60 o 70 professors que havien xifrat els sindicats i que quedarien sense feina per la LOMQE, sinó que Educació treballa amb una xifra molt superior. A l'espera que les quotes de professorat estiguin tancades, fonts properes al Pacte asseguren que aquesta xifra es podria triplicar. Martí March ja havia avançat a l'ARA Balears que la xifra de docents als instituts de Secundària s'incrementarà aquest curs que ve.

'In extremis'

Aquesta resolució ha calmat els ànims a les crítiques fetes aquest matí per la diputada de Podem, Laura Camargo. La resolució s'ha signat aquest matí mateix i ha inclòs els centres que no tenen aprovada per claustre la distribució horària. Aquesta part no havia estat inclosa en les instruccions que havia fet a principi de setmana Educació a aquests centres. Finalment, després de 24 hores de feina per esmenar-ho i incloure'ls, s'ha enviat avui mateix la Resolució als centres. Tanmateix, aquesta normativa formava part de l'acord entre PSIB, Podem i MÉS elaborat en el grup de treball de la LOMQE.

Els sindicats ja han fet arribar les primeres reaccions al respecte. La FECCOO ha valorat molt positivament la resolució, que “pot acabar de garantir el manteniment de la plantilla docent actual”, ha dit el seu secretari general, Toni Baos. Així es farà arribar, ha dit, a la propera mesa sectorial convocada per aquest dilluns.

Igualment, des del sindicat esperen que “aquesta línia de combat conjunta contra la LOMQE no acabi aquí, i la recuperació dels drets socials i laborals dels docents també siguin tornats més prest que tard per aquest Govern.”

stats