Balears 16/03/2017

Educació impulsa l'escolarització equilibrada per evitar guetos

El Govern col·laborarà amb deu municipis per millorar l'equitat a les aules

Martí Gelabert
3 min
Català a La Bressola
 El nord que no perd el sud

PalmaLa Conselleria d'Educació ha presentat el procés d'escolarització per al proper curs i impulsa, de nou, la distribució equilibrada dels alumnes per evitar guetos socials i educatius. Així, si l'any passat es va col·laborar amb els municipis de sa Pobla, Inca, Manacor i Porreres, enguany s'hi han afegit Palma, Alcúdia, Muro, Felanitx, Santanyí i Campos.

L'objectiu és que els gairebé 3.000 alumnes nouvinguts que arriben a les Illes i aquells que necessiten un suport especial (NEE i NESE) es puguin distribuir de manera equitativa entre centres públics i concertats d'aquestes zones. Els criteris a cada indret varien en funció de la població. Així, per exemple, a Manacor hi ha 5 NESE per grup de 23 alumnes, mentre que a sa Pobla augmenten fins a 9. A les Balears, la mitjana d'alumnat NESE està al voltant del 15% (la normativa marca el 30%) i la fita que es marca la Conselleria és que no pugi més del 10% la diferència entre centres. El conseller d'Educació, Martí March, ha assumit que "qualitat i equitat són dues variables difícils de combinar".

El nombre d'alumnes que es preveu que entrin en el proper curs és molt similar a l'actual 16/17. Pel que fa a tots els alumnes, n'hi haurà uns 30.000 més. En concret, de 4t d'Educació Infantil seran la meitat. Una de les mesures que es duran a terme per controlar més l'escolarització és la modificació de les zones, un procés que ja va començar enguany, per exemple, amb la creació d'una nova zona a Palma, i que per al proper curs preveu més moviments.

Palma, Calvià, Llucmajor i Sant Josep de sa Talaia presentaran, d'aquesta manera, variacions. L'objectiu, també, és apostar per l'escolarització de proximitat. En el cas de Ciutat, s'adaptaran a les barriades i de 4 zones es passarà a 5, ja que la denominada B es dividirà en dos grups. Ara bé, a ESO es mantindran en una mateixa àrea. A més a més, s'ha anunciat que l'any que ve continuaran els canvis a la zonificació de Palma.

Consulta el nou mapa d'escolarització a PalmaA Calvià s'ha passat d'una zona a sis. A Llucmajor, la variació serà d'una a dues: nucli i costa. Pel que fa a Sant Josep, es passarà d'una zona a tres. Se cerca posar solució a distorsions de rutes de transport escolar.

Ràtios i massificació

Així com l'any passat es va anunciar que es treballaria per disminuir les ràtios de 4t d'EI a 20 alumnes per aula (ja sigui per nombre fix o introduint un professor de suport), el proper curs s'avançarà fins 5è d'EI (4 anys). L'Acord Marc signat amb els sindicats així ho preveu. De moment, però, no s'han anunciat més mesures concretes.

El director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, ha assegurat que no es poden reduir tots els grups "de cop" i que la Conselleria treballa per reduir el nombre d'alumnes per aula de diverses maneres. Per exemple, també amb la construcció de nous centres.

Adscripcions

Pel que fa a les adscripcions, s'han fet una sèrie d'actuacions per millorar la coordinació al Polígon de Llevant, Casa Blanca i Son Pisà. Per un banda, s'ha passat de les adscripcions múltiples a les adscripcions directes dels IES Antoni Maura, Francesc de Borja Moll, Aurora Picornell i Josep Sureda i Blanes. A Palma, també, s'ha adscrit el CEIP Casa Blanca a l'IES La Ribera i el CEIP Son Pisà passa a ser d'adscripció múltiple als IES de Palma i Palma Ponent.

A Calvià, s'ha adscrit el CEIP Ses Quarterades a l'IES Calvià i el CEIP Puig de na Morisca passa a tenir adscripció múltiple a l'IES Calvià i IES Son Ferrer.

stats