Balears 26/11/2015

Les editorials independents s'obren pas amb Edicionària

Representants del sector es reuneixen amb l'objectiu de trobar noves fórmules i fer arribar l'oferta literària als lectors de les Illes

Anna Mascaró
2 min
Editors i organitzadors a la seu de Comerciants de Núvols, aquest dijous. /A.M.

PalmaEn un mar de milers de llibres i lectors despistats només es pot destacar unint forces. Amb aquest principi es durà a terme, a partir de dimarts, Edicionària, les II Jornades sobre l'edició independent, que tenen un doble objectiu: crear llaços de cooperació entre 15 editorials independents de les Illes, per una banda, i exhibir les novetats editorials autòctones per caçar nous lectors, per l'altra.

Organitzades per Comerciants de Núvols, comencen dimarts, duraran fins a dia 3 de desembre, i s'hi organitzaran taules de debat entre editors, periodistes culturals i dissenyadors gràfics, a més d'una fireta nocturna (dijous a les 19.00 h) per a tot el públic amb una mostra de llibres.

"Necessitàvem cercar sinergies de cooperació entre editorials molt petites que tenen models de gestió diferents als dels grans grups i projectes molt personalitzats", ha explicat Javier Vellé, de l'editorial Casabierta i organitzador de les trobades. Com a novetat, si en la primera edició de l'encontre tots els actes tenien lloc a la seu de Comerciants de Núvols, enguany s'organitzaran taules rodones a Es Baluard, la biblioteca de Can Sales i la llibreria Literanta, com també un grup de treball a l'Escola Superior de Disseny, i es presentarà un nou projecte editorial al CAC Ses Voltes.

"Sense l'edició independent, alguns autors de les Illes no s'haurien fet un nom"

El sector aposta per l'originalitat i la qualitat sense aspirar a obtenir grans beneficis

Agustín Fernández Mallo i Pedro Andreu són alguns dels autors de les Illes que s'han donat a conèixer després de passar per editorials independents (Editorial Candaya i Casabierta, respectivament). "L'edició independent et dóna llibertat per apostar pels autors que tu creus que valen la pena", afirma Pau Castanyer, d'Edicions del Despropòsit. La producció gairebé artesanal de llibres dóna oportunitats a autors de qualitat però que no escriuen per a les masses. "A més, la relació que s'estableix amb l'autor és molt propera", per la qual cosa Javier Vellé està convençut que "molts d'aquests editors seran el relleu d'antigues editorials que no s'han adaptat als nous temps".

Rosa Maria Alberdi, escriptora, ho té clar: "Si no hagués conegut l'editorial Taller Paz Alomar, no sé si hauria publicat, perquè no a tot arreu t'editen l'obra amb tanta cura".

La distribució, el gran problema

Les editorials independents no sempre es poden permetre ser a les llibreries

"Creiem que Edicionària, i sobretot ara que organitzam actes a diversos espais, ens ajudarà a fer més present el món del llibre arreu", espera Elisenda Farré, organitzadora de les jornades, ja que un dels principals problemes dels editors independents a l'hora de vendre és la distribució i la relació amb els llibreters. "No tenim preus especials pel fet de ser independents", lamenta Vallé, "i molts pics acabam reconvertits en editors-llibreters, venent els llibres des de la mateixa editorial, o apostant per Internet".

El tema ocupa un lloc central en les jornades i, de fet, en farà l'obertura, amb la xerrada 'Llibreters, distribuïdors i gestió', que tindrà lloc dimarts, d'11 a 13 h, a la biblioteca de Can Sales.

stats