Publicitat
Publicitat

“Les drogues són a la societat i s’han d’aprendre a gestionar”

Conxi Rodríguez, treballadora social i coordinadora d’Energy Control a les Balears, explica com treballen per minimitzar els riscs

“No jutjam ningú. Els tractam com a persones adultes, capaces de prendre decisions. Allò que volem és que puguin fer un consum de menor risc”, afirma Conxi Rodríguez, treballadora social i coordinadora d’Energy Control a Balears. Es tracta d’un projecte de l’ONG Associació Benestar i Desenvolupament, que sorgeix fa desset anys en el context de la música electrònica. A més a més de a les Illes, té seu a Catalunya, Madrid i Andalusia. La iniciativa la tira endavant un col·lectiu de persones, consumidores o no, preocupades per l’ús de les drogues com ara Conxi Rodríguez i Nano Fuster.

Una de les premisses és la proximitat. “Anam a les festes i feim activitats preventives a través de material informatiu i també oferim servei d’anàlisi de substàncies, ja que com n’hi ha que s’aconsegueixen de manera il·lícita, no tenen cap control de qualitat”, explica la coordinadora d’aquest projecte. No només in situ, al carrer Gabriel Llabrés, 9, tots els divendres de 18 a 21h, fan atenció gratuïta i 100% confidencial. Un altre concepte important és la comunicació entre iguals. Les persones que estan en els escenaris d’oci són les que donen els missatges. “Les drogues són a la societat i s’han d’aprendre a gestionar. No estam ni a favor ni en contra de consumir-ne”, diu Conxi.

El tampodka i el drogotest

Aposten per regularitzar les drogues i també per obrir un debat. Segons Conxi, “el prohibicionisme ha fet que la informació sigui tabú”. I per la treballadora social és justament la manca d’informació veraç la que està relacionada amb la creació de fenòmens ficticis com el tampodka. “Això va ser un fals rumor creat pels mitjans”. Per la coordinadora d’Energy Control, això contribueix a estigmatitzar els joves. D’altra banda, critiquen la introducció del drogotest. “Si et fumes un porro diumenge a migdia i no tornes a fumar-ne i dilluns t’atura la policia, donaràs positiu i no estàs sota els seus efectes”, assegura Nano Fuster.