SALUT
Balears 07/10/2016

Les dones transsexuals de les Balears es queden sense hormones

Sense previ avís, les farmàcies ja no reben Meriestra i en queden molt poques caixes

Ara Balears
1 min
Imatge d’arxiu d’una exposició sobre les persones transsexuals realitzada l’any 2013 a Madrid, una comunitat que disposa d’una llei específica per al col·lectiu.

PalmaEl col·lectiu LGTBI Ben Amics denuncia que les farmàcies ja no estan rebent Meriestra i queden molt poques caixes en el conjunt de les Illes Balears. La Meriestra, medicació que cobreix la seguretat social, s'utilitza juntament amb un altre fàrmac complementari per al procés de hormonització de les dones transsexuals.

"El principal problema al qual s'enfronten les dones trans és que, sense previ avís i sense

cap tipus d'explicació o justificació, se'ls ha retirat aquesta medicació. A més, no se'ls ha comunicat un tractament alternatiu des del servei de salut corresponent", expliquen en un comunicat.

"Per a tota dona trans que està en tractament, deixar de prendre-ho un dia suposa un fort cop emocional, molt dur...", detalla una de les afectades. "És una situació que indirectament posa en perill les nostres vides", subratlla.

Des del Servei de Control de Medicaments i Productes Sanitaris de la Conselleria de Salut han comunicat a l'associació LGTBI de Balears que, efectivament, la Meriestra està suspesa. Per tant, el següent pas és que les dones trans comuniquin al seu endocrí que la medicació en farmàcies està esgotada sol·licitant una alternativa.

"Aquest tipus de contratemps en el subministrament de medicació per a persones trans genera una gran inseguretat, ansietat i frustració. El principal dubte és quin serà el medicament que substitueixi la Meriestra pel seu cost i sobretot el temps que es tardarà a poder accedir a la recepta", apunta Virginia Vallejo, treballadora social de Ben Amics, tot esperant una resposta clara de la Conselleria de Salut.

stats