CRISI DE GOVERN

“Potser es van donar massa explicacions”

Barceló reitera que no dimitirà i que confia en l’exdirectora general de Turisme, Pilar Carbonell

Biel Barceló va comparèixer ahir davant els mitjans amb l’estoïcisme habitual amb què encaixa els cops que li sobrevenen des que ocupa un despatx a la Conselleria del carrer Montenegro. Era una comparaixença no prevista que es va precipitar per l’interès dels mitjans a escoltar-lo després d’acceptar, dijous, la renúncia de Pilar Carbonell, després que fos citada com a investigada per un presumpte tracte de favor al Grup Cursach.

La compareixença va estar precedida de la visita de dos agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, que es varen endur els dos expedients que han provocat la caiguda de Carbonell. Barceló va llevar importància a aquesta actuació i va assenyalar, d’una banda, que no ha estat la primera, els darrers dies i, de l’altra, que Turisme els havia demanat que anassin a cercar-los perquè eren massa voluminosos per ser enviats de manera digital. “Estic content que tinguin l’expedient”, va assegurar, i va afegir que “és important” que la policia pugui comprovar que un d’ells, el de la reforma del complex d’oci Megapark, no va ser resolt en només deu dies, tal com assegura un informe policial.

Segons va poder comprovar l’ARA Balears, a partir de la documentació facilitada per la Conselleria, la sol·licitud del Grup Cursach es va registrar dia 5 de novembre de 2015 i la resolució favorable de Carbonell fou signada el 18 de gener de 2016. Aquests dos mesos i busques es corresponen amb la mitjana de tramitació habitual, segons defensaven fonts de la Conselleria.

A banda de l’expedient de petició de llicència per a les millores de l’aïllament tèrmic i acústic i la disminució de la contaminació lumínica del Mega Park, els agents es varen endur documentació relativa al projecte per pujar de categoria l’hotel BH Mallorca, també propietat del Grup Cursach.

Confiança en Carbonell

Barceló va tornar a posar la mà al foc per la gestió de Carbonell. “Confii plenament que podrà defensar-se i que aquesta qüestió quedarà en un no-res als tribunals”, va afirmar. Amb tot, va admetre que de les converses telefòniques intervingudes entre Carbonell i el número dos de Cursach, Tolo Sbert, es pot desprendre que “potser es varen donar massa explicacions”. De tota manera, va defensar que “tothom ha tingut el màxim nombre d’atencions possibles”. Va afegir, a més, que els polèmics expedients varen ser revisats per funcionaris de la Conselleria abans que s’hi interessàs la policia. El diagnòstic, segons va dir, és clar: no hi va haver tracte de favor.

Barceló va admetre que la imputació de Carbonell no els va agafar per sorpresa. Així s’explica, per exemple, que, dijous, entre la citació judicial i la renúncia i l’anunci automàtic d’Antoni Sansó com a substitut, no passàs gaire més d’una hora. “Sempre vàrem tenir clar que hi havia aquesta possibilitat i havíem plantejat tots els escenaris”, va assegurar. En aquest sentit, va apuntar que, ahir mateix, Pilar Carbonell i Antoni Sansó varen començar a fer feina “amb normalitat” en el traspàs de competències i que, tot i que no hi havia xerrat directament, dijous l’havia vista “molt sencera, molt tranquil·la i molt segura”.

Malgrat que es tracta del segon alt càrrec que li dimiteix en poc més d’un mes, Barceló va afirmar que no se sent qüestionat ni pel seu partit ni per la presidenta, Francina Armengol. La portaveu del Govern, Pilar Costa, de fet, va assegurar, després del Consell de Govern, que no s’havia plantejat la situació del vicepresident, qui justament presidia la reunió per absència d’Armengol, malalta. Això no obstant, Barceló va admetre que està “afectat políticament i personalment”, però que no es planteja dimitir. “No donaré aquest gust a la dreta”,va assegurar.

Crítiques a Podem

Barceló no es va mostrar gaire impressionat per les peticions de dimissió per part del PP. “Barceló està amortitzat des de fa mesos. Ja no és un problema de MÉS, sinó d’Armengol”, va afirmar ahir el president de la formació conservadora, Biel Company. Més contundent es va mostrar el portaveu, Llorenç Galmés: “No pot continuar ni un minut més”, va dir. “Entenc que l’oposició faci aquesta tasca, no hi don més transcendència”, va replicar Barceló, qui sí que es va mostrar molest amb les peticions de renúncia que li arriben per part de Podem.

“El més prudent i el que més beneficia la imatge del Govern és la sortida de Barceló”, va insistir, ahir, l’acabat de proclamar portaveu parlamentari, Alberto Jarabo. “Lament que un soci de Govern faci aquest paper, crec que Jarabo té un problema intern a resoldre”, va contestar Barceló, en referència a la impugnació per part de la fins ara portaveu parlamentària, Laura Camargo, de la votació que hauria propiciat a l’exsecretari general el seu nou càrrec.

Barceló i Jarabo es veuran les cares dimecres de la setmana vinent en una reunió convocada a petició de Podem per fer una “auditoria política” de la feina realitzada a la Conselleria de Turisme. “Des del primer dia els hem dit que sí a tot. Han tingut sempre les portes obertes”, va assenyalar Barceló, qui es va mostrar convençut que la formació dels cercles no retirarà el suport al Govern “perquè no hi ha una altra alternativa que una pinça Podem-PP”.

El vicepresident no va desaprofitar l’ocasió de llançar un dard contra els de Jarabo: “Les polítiques d’aquesta conselleria han estat votades per Podem. Ells en són, per tant, corresponsables”.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF