EDUCACIÓ
Balears 07/02/2016

Els docents voten si continuen o no amb la vaga indefinida

Els propers 10 i 11 de febrer uns 70 centres posaran urnes

Martí Gelabert
3 min
La mobilització del sector educatiu aquests darrers anys ha estat fonamental per assolir diverses aspiracions professionals. Ara han de decidir si desconvoquen la vaga.

PalmaEls docents votaran sobre la continuïtat de la vaga indefinida. Les votacions es duran a terme a uns 70 centres públics de totes les Illes els propers 10 i 11 de febrer. El mateix dia 11 es disposaran urnes a l’IES Juníper Serra, de Son Cladera, per aquells docents que no puguin votar als seus centres. L’Assemblea de Docents farà un recompte per centres i per illes.

Ja han passat dos anys i mig des de la convocatòria de la vaga indefinida que va començar el 16 de setembre de 2013. Durant la darrera assemblea, segons expressa l’agrupació, es va plantejar la necessitat d’un canvi d’estratègia que s’hauria de desenvolupar sense aquesta vaga. Per això mateix, l’Assemblea de Docents demanarà directament als seus membres: Consideres que s’ha de desconvocar la vaga indefinida del 16 de setembre de 2013? Les respostes seran tancades: ‘Sí’ o ‘No’.

La decisió de dur a terme aquesta votació es va acordar a la passada assemblea del 14 de desembre. Des del comitè de vaga de l’Assemblea de Docents han volgut recordar “la importància que ha tingut aquesta convocatòria per les reivindicacions i aspiracions dels docents”. Arran d’aquesta vaga, recalca l’Assemblea en un comunicat, “la política impune del govern de Bauzá en matèria educativa va haver de canviar”. Ara, el context polític ha canviat i sembla ser que el Govern del Pacte està predisposat a parlar de tu a tu amb els docents. De fet, tal com publicàrem ahir a l’ARA Balears, els docents i la Conselleria formaran un grup de treball per fer front a una de les actuals problemàtiques que estan sacsejant els centres: la massificació de les aules.

30% de pressupost addicional

Tot i així, els docents recorden que a finals de l’any passat s’arribava amb una proposta de pressupost educatiu per al següent any “insuficient i allunyat de les expectatives generades pels programes electorals dels partits del Govern”. Però, amb la nova crida a la vaga, l’Assemblea va aconseguir negociar amb l’administració amb èxit: un 30% dels doblers que arribin a la Comunitat fora del pressupost aniran a Educació. La destinació principal: atendre la massificació d’aules i els suports educatius.

Aquest últim punt, però, no és l’únic que manté els docents amb la mirada fixada a les polítiques del Govern. La proposta del nou Decret de llengües de la Conselleria no s’ha acabat de veure amb bons ulls entre la comunitat docent. Critiquen les formes i les presses, i els sindicats tenen clar que primer s’ha de garantir el Decret de mínims per a la normalització lingüítica del català. Els docents estan cridats a votar per decidir quines actuacions marquen les seves properes passes.

Els directors de Maó del ‘no’ al TIL declaren demà

Els tres directors expedientats a Maó per votar contra el TIL, Margalida Seguí, Jaume Bonet i Rafael Andreu, declaren demà davant del jutge en relació amb la querella que varen presentar l’abril de l’any passat i que es va admetre a tràmit a finals de juny. En l’escrit presentat demanen que s’investigui si hi va haver prevaricació, arbitrarietat i abús de poder en l’obertura i tramitació dels expedients disciplinaris que la Conselleria d’Educació obrí contra ells l’estiu de 2013 per haver comunicat les votacions contràries al TIL dels respectius centres. La querella va dirigida contra l’aleshores secretari autonòmic d’Educació, Guillem Estarellas; el director general de Planificació, Bartomeu Isern, i l’inspector d’educaicó i instructor del procediment, José Ramón Mestre. “Consideram que la instrucció del procediment ens va causar indefensió i va estar molt lluny de ser transparent i imparcial”, va dir Seguí quan va presentar la querella. Estarellas, Isern i Mestre hauran de declarar aquest proper dimarts, mentre que demà ho faran els tres directors.

stats