POLÈMICA A EDUCACIÓ
Balears 26/08/2013

Els docents, indignats pel silenci del Govern

Comença la setmana decisiva per a la convocatòria de la vaga contra el decret del trilingüisme

Jaume Perelló
3 min

Palma.El compte enrere per a la possible vaga de professors del 13 de setembre ja ha començat. Avui s'iniciarà una ronda de contactes entre els responsables dels sindicats, l'Assemblea de Docents i els representants de la Federació de Pares i Mares d'alumnes. L'objectiu és prendre el pols a totes les parts implicades en aquest conflicte obert amb el Govern arran de la seva política educativa.

L'Assemblea de Docents, que té previst mantenir aquest divendres una important reunió a Porreres, considera que l'estat anímic dels ensenyants ha arribat a tal grau d'indignació que "hi ha bona part del professorat d'acord a fer la vaga", digué ahir el portaveu, Iñaki Aycart.

Les més de mil signatures recollides són "només una part de les moltes que acabarem aconseguint. Cal recordar que agost és un mes especialment tranquil, amb molta gent de vacances. Però a partir de dia 2 i 3 de setembre, quan els equips retornen als centres, passarem a visitar els nostres companys i a acabar d'explicar els motius de la vaga", va dir Aycart.

Sindicats

El secretari general d'Ensenyament de Comissions Obreres, Toni Baos, opina que "serà una setmana molt intensa, perquè tots valorarem com està la situació i, per descomptat, com ja anunciàrem, nosaltres donarem suport a l'aturada perquè així va sortir a la consulta feta als nostres afiliats. De totes maneres, és evident que el sindicat majoritari marcarà, amb la seva decisió, el camí", va afirmar.

L'STEI té convocada una assemblea el 2 de setembre, en la qual tots els seus afiliats podran decidir si fan costat o no a la vaga indefinida contra l'aplicació del decret de trilingüisme del Govern Bauzá.

Tant els portaveus de l'Assemblea de Docents com dels sindicats es mostren indignats amb el silenci de l'Executiu, tenint en compte la gran tensió existent entre els docents. "No entenem com no han dit absolutament res després de tot el que està passant. Bé, en realitat l'únic que han afirmat és que pensen continuar ben igual, tot i que és evident que la major part de la comunitat educativa està en contra del TIL", va explicar Toni Baos.

El fet és que per convocar una vaga, l'Assemblea de Docents hauria de menester el suport explícit del 40% dels docents, i així podria dur a terme una assemblea en la qual es convocaria l'aturada indefinida. Segons Iñaki Aycart, "nosaltres veiem amb molt optimisme la possibilitat de la convocatòria, perquè a més el Govern ha decidit tirar pel dret i no escoltar ni per un instant els arguments dels tècnics, les persones que haurem d'aplicar un decret que no té ni cap ni peus", va apuntar.

Fonts sindicals es mostren també convençudes que la vaga es farà, encara que volen analitzar bé la situació respecte d'altres fronts oberts com és el cas de les mobilitzacions contra la LOMQE, que prometen un "octubre calent", en opinió dels representants sindicals. Es tracta d'un projecte de llei àmpliament contestat per tots els sectors educatius, que reclamen "estendre i potenciar una educació pública i laica, garantir el dret universal a l'educació en condicions d'igualtat i contribuir a l'èxit escolar de tot l'alumnat".

Per aquest motiu, els sindicats tenen clar que és bàsic fer una estratègia que incorpori una visió més àmplia, i no només el conflicte amb el TIL. Fonts sindicals afirmen, així mateix, que "cal implicar en aquesta mobilització contra el decret del Govern els pares i les mares, perquè el decret de trilingüisme té un component social, va més enllà d'una reivindicació estrictament sindical i té a veure amb el model d'educació que vol la societat", assenyalaren aquestes fonts. La setmana promet ser intensa i posarà encara més en evidència el silenci del Govern.

stats