Balears 12/06/2017

Comencen les obres del nou dispensari de salut als campaments sahrauís de Tindouf

El projecte ha estat impulsat gràcies al Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació i diversos ajuntaments de les Illes

Ara Balears
2 min
Imatge de les obres nou dispensari de salut als campaments de refugiats Sahrauís de Tindouf (Algèria)

PalmaLa construcció del nou dispensari forma part del projecte de suport al Programa Integral de Salut Infantil Sahrauí (PISIS) que, des del 2001, amplia la capacitat d’acció del sistema sanitari sahrauí en la seva atenció a la infància.

El dispensari, de nova construcció, serà de formigó i amb una superfície d'11x9 metres, els quals es dividiran en una sala d’espera, una sala de cures i malalties cròniques, una sala pel programa infantil i una altra de destinada a salut reproductiva. També tindrà un despatx per a l’administració, un magatzem i lavabos. Està previst que les obres acabin el pròxim mes d’agost.

La salut infantil als campaments de refugiats ha estat des dels seus inicis un problema greu: a un medi molt hostil pel clima, s’hi afegeixen altres factors negatius, com l’existència d’aigua de mala qualitat a causa de la contaminació fecal i la concentració de soluts i metalls en proporcions no acceptables per al consum humà, condicions higièniques precàries, etc. Cal sumar-hi també els problemes de malnutrició crònica i aguda, especialment entre els infants menors de cinc anys i les dones embarassades.

Tot i ser preocupants, els indicadors de morbiditat i mortalitat infantil han millorat progressivament gràcies a les polítiques de salut infantil aplicades pel Ministeri de Salut de la RASD els darrers anys, sobretot amb la formulació del Programa nacional d’atenció infantil integrat (PISIS), que integra protocols i programes de nutrició infantil i lluita contra l’anèmia.

La construcció d'aquest centre costarà prop de 34.000 euros, el 70% dels quals aportarà el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, gràcies a les contribucions dels seus socis. Concretament, han participat d’aquest projecte els ajuntaments de Selva, Porreres, Santa Margalida, Santa Maria, Santanyí, Alaró, Marratxí, Vilafranca, Sant Llorenç i ses Salines, a més de la Mancomunitat del Raiguer i el Govern de les Illes Balears.

stats