MITJANS PÚBLICS
Balears 17/07/2014

El director d’IB3 Ràdio compara el catalanisme amb el nazisme

De la Fuente defensà les seves tesis amb el suport del Círculo

Ara Balears
2 min
En aquest vídeo, De la Fuente llegeix un llibre de Hitler i avança que no hi haurà Nadal perquè “Carlos Delgado ha matat el ren Rudolf”.

PalmaEl nomenament d’Eduardo de la Fuente com a nou director d’IB3 Ràdio aixeca cada vegada més polseguera i es qüestiona que sigui la persona adient per accedir a la direcció de la ràdio pública. És així pel to de les seves manifestacions i opinions expressades públicament en forma de vídeos, llibres i conferències, però també perquè es posa en dubte el currículum que De la Fuente aportà al procés de selecció per al càrrec que va obrir IB3. El grup parlamentari de MÉS n’exigí ahir la dimissió, i la del seu antecessor i ara director d’informatius a la televisió, José María Castro, mentre que el PSOE considerà que els dos nomenaments “són poc transparents i sospitosos” pel procés de selecció seguit.

Una de les tesis sobre les quals més ha treballat De la Fuente com a articulista -mantenia obert el blog ‘El Faro Balear’ i publicava a La Gaceta de Baleares - ha estat la comparació entre el catalanisme i el nazisme. Acabà recollint aquests articles en un llibre titulat Entre Baleares y el Mundo, que va ser presentat “en exclusiva” pel Círculo Balear, a la seva seu, a finals de 2011. El nou director d’IB3 Ràdio oferí llavors la conferència El movimiento Völkisch como paradigma del pangermanismo. Una breve comparativa con el pancatalanismo.

En els seus articles i en aquesta conferència, De la Fuente estableix tot tipus de comparacions entre els nazis i el que ell anomena el “pancatalanisme” que pateix Balears. “Per què Àustria es va sotmetre al pangermanisme el 1938 i nosaltres, a les Illes Balears, ho feim avui en el cas del pancatalisme?”, es demana el nou directiu de la radiotelevisió autonòmica, que també compara la Nit dels Vidres Trencats promoguda el 1938 per les SA i les SS nazis contra els jueus a Alemanya amb les pedregades que ha rebut en alguna ocasió la seu del Círculo Balear.

Currículum en dubte

A aquestes manifestacions de De la Fuente, s’hi afegeixen els seus vídeos publicats a la xarxa en els quals, amb to histriònic, llança expressions ofensives contra distints col·lectius i persones. A tot això, el currículum amb el qual ha accedit al càrrec de director d’IB3 Ràdio també es posa en dubte. Segons informà la radiotelevisió autonòmica el dia del seu nomenament, Eduardo de la Fuente havia estat editor dels informatius del cap de setmana durant un temps dels seus cinc anys a IB3, entre 2005 i 2010. Fonts d’aquella etapa a l’ens públic assenyalen que mai ocupà aquest càrrec, sinó just el de coordinador de SBT, l’empresa subcontractista aleshores. Després d’això, De la Fuente dirigí un programa a Ràdio Marratxí, quan José Ramón Bauzá era el batle del municipi. El programa l’estrenà amb una entrevista a l’ara president del Govern. En els darrers temps, De la Fuente ha intervingut a diferents programes de Canal 4.

stats