POLÈMICA LINGÜÍSTICA
Balears 24/04/2014

El director d’IB3 haurà d’explicar el ‘salat’

L’oposició li ho demana i el PP defensa que se ‘sali’ als informatius perque és “lo nostro”

Q. Torres
2 min

Palma.Lluny d’esgotar-se en el debat de dimarts al Parlament, la polèmica per la decisió dels directius de la ràdio i televisió autonòmica d’introduir l’article salat en els informatius continua. L’aclariment que ha fet el director general de la cadena, José Manuel Ruiz, en el sentit que es mantindrà l’article literari amb caràcter general en els informatius, però a la vegada s’hi introduirà l’article salat, no ha convençut l’oposició, que reclama explicacions al responsable d’IB3.

Els socialistes ja han registrat una petició al Parlament perquè el director general de l’ens comparegui per explicar quin és el seu model lingüístic i “els episodis de censura que s’han denunciat a la televisió pública”. La portaveu socialista, Pilar Costa, advertí que “és important que IB3 ho tingui clar, perquè si han fet tot aquest embull per continuar com fins ara, la situació seria realment kafkiana”. Els socialistes i també la coalició MÉS qüestionen, bàsicament, que la decisió d’introduir en els informatius l’article salat, que es considera un registre informal, s’hagi pres amb criteris polítics i sense consultar l’autoritat acadèmica competent en matèria lingüística, que és la UIB, i en contra del que diu el llibre d’estil de la cadena autonòmica.

La coalició MÉS no ha demanat la compareixença de Ruiz, però preveu fer preguntes parlamentàries, tant orals com escrites, per fer un seguiment dels criteris que s’apliquen a partir d’ara en els informatius de la ràdio i televisió pública. El portaveu, Biel Barceló, entén que des del moment que el director general admet obertament que s’ha aixecat el vet a l’article salat en els informatius reconeix que s’apliquen criteris polítics per determinar el registre lingüístic que cal emprar, tot i que, segons ell, aquests criteris haurien de ser filològics i haurien d’estar avalats per la UIB.

El PP i “lo nostro”

El PP, en canvi, defensa sense complexos que s’empri l’article salat en els informatius d’IB3. “Lo nostro és salar”, va dir ahir la portaveu dels populars al Parlament, Mabel Cabrer, qui considerà “una pantomima” la posició manifestada pels partits d’esquerra, que dimarts votaren en contra del mandat marc d’IB3, el text que s’empra de pretext perquè s’introdueixi aquest registre informal en els informatius.

La popular tornà a identificar l’article salat amb les modalitats lingüístiques insulars, encara que les mateixes modalitats també inclouen l’article literari per a registres orals formals. “No té raó de ser que s’oposin a potenciar les modalitats a IB3”, advertí respecte de l’oposició, malgrat que PSIB i MÉS no han criticat tant la introducció del salat sinó que la decisió obeeixi a criteris polítics i no a criteris filològics. Cabrer recalcà que l’ús de l’article salat està “dins de la correcció lingüística”. Insistí a defensar que se ‘sali’ en els informatius i, fins i tot, apuntà que quan parli un pollencí -a Pollença no se sala- empri l’article literari. En qualsevol cas, avançà que el director general de l’ens donarà les explicacions convenients i que serà l’ens públic qui marqui les pautes d’ús lingüístic.

stats