Balears 10/05/2017

Es presenta el projecte d'interconnexió elèctrica submarina entre Formentera i Eivissa

La nova connexió hauria de servir per deixar d'instal·lar grups electrògens a l'illa cada temporada estival

Ara Balears
1 min
S'espera que el projecte estigui acabat abans de 2020

PalmaUna passa endavant per reforçar i garantir el subministrament elèctric a Formentera. Així ha definit el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, la futura interconnexió elèctrica submarina entre Eivissa i Formentera. Aquest dijous s'ha presentat el projecte, que disposa d'un pressupost de gairebé 78 milions d'euros.

Segons Pons, aquesta nova interconnexió "suposarà posar fi a la necessitat d’instal·lar grups electrògens cada temporada estival", a més de deixar d'encendre la turbina existent. El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha explicat que és un projecte que "des de fa anys reclamam i una inversió imprescindible pel sistema energètic”.

Tanmateix, Ferrer ha apuntat que hi presentaran al·legacions per intentar millorar el projecte de Red Eléctrica de España i fer que l'afectació sigui la mínima possible, sobretot pel que fa al tram terrestre. Les previsions són que durant aquest any es dugui a terme tota la tramitació i que el 2018 comencin les obres que han de permetre "el tancament de la central del Ca Marí", en paraules del conseller.

Així, aquesta connexió hauria de quedar enllestida entre 2019 i 2020. El nou projecte substituiria un sistema "obsolet", que té una antiguitat de 42 anys. Aquesta situació, segons dades de Red Eléctrica Española, suposa una despesa en manteniment des de 2010 superior als 4 milions d'euros.

El nou projecte preveu també que l'enllaç incorpori fibra òptica per a la seva gestió i que la potencial capacitat excedentària pugui ser aprofitada per tercers per millorar les comunicacions de l'illa.

stats