Balears 30/06/2015

Dimiteix Maria Antònia Lladó, la cap dels lingüistes d'IB3 que imposà el salat

La lingüista s'acomiadà dilluns dels treballadors dels serveis informatius de la televisió pública i defensà el model que ha implantat

Mercè Pinya
3 min
Els presentadors d''El Temps' i dels 'Esports' han hagut de salar des del setembre passat. / IB3

PalmaLa coordinadora lingüística d'IB3, Maria Antònia Lladó, ha acabat aquest dimarts la seva tasca a l'ens públic de ràdio i televisió. Lladó s'acomiadà ahir, dilluns, dels professionals dels serveis informatius d'IB3 Televisió i els anuncià que se'n va ara per poder-se reincorporar al setembre a la seva plaça en un institut d'Inca i no a l'Institut d'Estudis Baleàrics, on havia estat els darrers anys.

Lladó, casada amb el diputat de Ciutadans Xavier Pericay, arribà al mitjà públic la primavera de 2014 per implantar un model lingüístic durament qüestionat per la Universitat de les Illes Balears i els mateixos treballadors dels serveis informatius. La filòloga, defensora de les 'modalitats lingüístiques', ha apostat realment durant el temps que ha ocupat el càrrec públic per un model ple de barbarismes, com ara 'fatxada' per façana, paraules que no diu ningú, com ara 'final de setmana' per cap de setmana, o el canvi de significat d'algunes construccions com 'fora vila' com a sinònim de Part Forana. Més enllà del lèxic, també ha estat fortament contestada l'obligació de l'ús de l'article salat de manera arbitrària –els presentadors d''El Temps' i dels esports–en un context de formalitat com són els programes informatius.

La dimissió de Lladó deixa ara quatre lingüistes treballant a IB3 mitjançant una contractació externa, que hauran de continuar aplicant el model que ella implantà. Fonts d'IB3 asseguren que “a la casa ja no hi ha ningú que combregui amb aquest model” i que és “molt possible que de manera imminent” deixi d'aplicar-se. De moment, els editors d'IB3 es reuniren ahir després de l'anunci de la partida de la coordinadora lingüística per abordar quina era la nova situació. Avui els presentadors de l'espai meteorològic, els dels esports, com també els d'altres programes com ara 'Cada dia', han continuat utilitzant l'article salat.

Lladó s'adreçà ahir als treballadors dels serveis informatius d'IB3 Televisió, majoritàriament subcontractats per l'empresa CBM, per dir-los que considera que ha fet una feina útil per a la societat illenca, recuperant paraules en desús. Fonts de l'ens asseguren que també es queixà que no li havien deixat fer “tot el que ella volia”, és a dir, implantar l'article salat arreu, i que “li havien aturat els peus”.

IB3, quatre anys de menyspreu al català

El Parlament de les Illes Balears va aprovar el mes d'abril de 2014 amb els vots exclusius del PP la proposta del mandat marc de l'ens públic de la radiotelevisió de les Illes Balears que, entre altres coses, permet l'ús de l'article salat en els informatius d'IB3 i que fou molt criticat per l'oposició. Aquesta modificació ha permès l'ús de l'article salat en els informatius d'IB3 Ràdio i Televisió, en contradicció amb el llibre d'estil aprovat el 2006, que especificava que en els informatius i documentals s'havia d'utilitzar l'article literari.

L'anul·lació del concurs públic que havia adjudicat a Paraula Serveis Lingüístics, entitat vinculada a l'Obra Cultural Balear i que es negà a aplicar el salat, retardà la implantació del model de Lladó. Fou el setembre quan els presentadors d''El Temps' començaren a fer servir l'article salat, després arribaren els d'esports. Els mateixos treballadors discreparen de les directrius.

A principi de 2014 els exlingüistes d'IB3 varen denunciar que la televisió pública no disposava de servei de correcció lingüística des d’octubre de 2013. Els tres lingüistes que tenia la cadena, i que s’encarregaven de la correcció dels informatius, acabaren les seves “beques” el 31 d’octubre i aquestes no es tornaren a convocar. Els exlingüistes d’IB3 criticaren just abans que es fes efectiva la contractació de Maria Antònia Lladó que no es fes mitjançant una convocatòria pública i que es contractàs per “simpaties”.

stats