Balears 13/09/2013

Diada de Mallorca? Quina Diada?

Bona part de la societat mallorquina ignora la celebració d'aquesta jornada o, més encara, la rebutja perquè la considera "postissa"

Q. T.
1 min

Palma.La Diada de Mallorca va passar ahir desapercebuda per a la ciutadania. Bona part de la societat mallorquina ignora que existeix per celebrar el jurament fet per Jaume II, l'any 1276, de la Carta de Franqueses i Privilegis del Regne de Mallorca; una altra part la considera "postissa" i "inventada" i no veu motius per celebrar res; i els que la promouen no fan res ni per potenciar-la ni per prestigiar-la. Els basta a mantenir-la convocada sota mínims, deixant-la morir sense matar-la.

La Diada, inventada per Maria Antònia Munar (UM) l'any 1997 per contraprogramar la festa de l'Estendard, que els nacionalistes consideren l'autència Diada, va viure la seva major esplendor amb ella com a presidenta del Consell. Malgrat els esforços per fer-la popular no va acabar d'arrelar. Es va mantenir amb Francina Armengol (PSIB) i ara, amb Salom (PSIB), sembla a punt de defallir. La darrera estocada l'ha rebuda amb les polítiques d'austeritat de la popular. El pressupost ha estat de 56.000 euros, una quarta part del que va disposar el 2010 (228.000 euros) amb el Pacte. I els actes d'ahir es limitaren a una ofrena floral a la tomba del rei Jaume II, una ballada de gegants a les portes del Consell i una actuació de ball de bot davant el teatre Principal, on es féu l'acte institucional. Tot i que la missa a la Seu ha desaparegut del programa, alts càrrecs del PP l'anaren a sentir a Santa Eulàlia.

El fet que només sigui festiu per als empleats del Consell pot explicar l'escàs seguiment que aixecà. Ahir, davant el Consell, només turistes s'aturaven a fer fotografies als gegants, plantats a les portes de la seu de la institució. I només ells aprofitaven la jornada de portes obertes.

stats