El resultat de l'informe tècnic determina que el Verge del Toro està en perfectes condicions

El Govern balear planteja que el Verge del Toro de Maó esdevingui un centre de dia i que la residència per a la gent gran s'ubiqui en un solar

L'antic hospital de referència de Menorca, el Verge del Toro de Maó, podria conèixer el seu futur pròximament. La resolució de l'informe tècnic ha propiciat que els tràmits per definir-ne l'ús s'hagin agilitat. Durant una reunió mantinguda dimarts passat entre els responsables de les conselleries balears de Salut, Benestar Social, el Consell Insular de Menorca i l'Ajuntament de Maó, es traslladà la proposta que, des de l'Executiu autonòmic, veuen amb bons ulls, però caldrà que les institucions de Menorca hi acabin per donar llum verda. 

Aquest acord no serà fàcil, ja que el Consell Insular i l'Ajuntament treballen en una sola direcció: aprofitar l'edifici actual per donar cabuda a tots els serveis derivats d'ambdues conselleries balears. Per les institucions menorquines, el més important és el resultat de l'informe tècnic que permet treballar damunt una base sòlida, l'edifici del Verge del Toro. La iniciativa del Govern, confirmada per les conselleres, Fina Santiago i Patrícia Gómez, seria fer de l'antic hospital un centre de dia. També s'hi planteja un centre ocupacional per a persones amb problemes de salut mental, a més d'altres serveis. En canvi, s'insta a cercar un solar que pugui acollir un geriàtric amb una capacitat d'entre 100 i 120 places. Els arguments que s'esgrimeixen són que, malgrat que la prioritat de totes les parts és conservar l'edifici actual, la seva verticalitat n'encareix el manteniment. Cal destacar que l'informe tècnic detalla el cost que suposaria condicionar-ne tota la façana i consolidar-ne l'estructura. La xifra se situa al voltant dels 2 milions d'euros. A més a més, l'Executiu balear creu que, en cas d'arribar a un acord amb el Consell i l'Ajuntament de Maó, les obres podrien iniciar-se a final de 2018. 

Tanmateix, tal com comentàvem, les institucions de l'illa no preveurien aquesta opció. Tant pel Consell com per l'Ajuntament, el més rellevant és saber que el Verge del Toro està en més bon estat del que esperaven. Per aquest motiu, i tenint en compte les set plantes que formen part de l'edifici, consideren que les dependències són les idònies per centralitzar totes les propostes. El concepte que s'empra a Menorca per parlar del futur ús és el de centre sociosanitari. Els responsables públics d'aquestes administracions tornaran a debatre l'encaix del Verge del Tori en una pròxima reunió que es durà, aproximadament, d'aquí a un mes. 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF