Balears 15/09/2017

Jornades de més de 12 hores sense dies lliures: detinguts dos homes per explotació laboral

Els arrestats eren els responsables de set restaurants de menjar indi i colombià de Palma, Palmanova i Cala Bona

Efe
2 min
La cuina d'un dels restaurants registrats en l'operació.

PalmaLa Policia Nacional ha detingut a Mallorca dos responsables de set restaurants de menjar indi i colombià per obligar els seus treballadors a realitzar jornades laborals de més de 12 hores durant tots els dies de la setmana, en ocasions sense contracte laboral i sense cap dia lliure durant anys.

En els darrers anys, més de 200 persones han estat contractades per treballar als restaurants indis i colombians que regenten els dos homes detinguts com a presumptes autors de diversos delictes contra els drets dels treballadors, ha informat la Prefectura Superior de Policia de Balears en un comunicat.

Dimecres, la Policia Nacional va desenvolupar simultàniament inspeccions laborals als restaurants denunciats, on alguns treballadors van ratificar que no es complien les condicions del conveni col·lectiu, i va ser detingut el titular dels negocis, un home espanyol nascut a l'Índia, de 50 anys, i l'encarregat, també d'origen indi, de 41 anys.

Segons la investigació policial, iniciada per la denúncia d'un treballador per suposada explotació, els arrestats sotmetien els empleats a jornades maratonianes de més de 12 hores i els negaven la possibilitat de lliurar cap dia.

Les perquisicions van permetre comprovar que en els darrers anys havien passat pels restaurants dels investigats més de 200 treballadors i que en l'actualitat explotaven set negocis.

També es va esbrinar que els empleats eren obligats a treballar tots els dies de la setmana, en ocasions sense contracte laboral o amb contractes per a menys hores de les realment realitzades i pagant salaris molt baixos, com també que alguns no van disposar de cap dia lliure durant diversos anys, que no cobraven pagues extra ni liquidació en finalitzar la seva relació laboral.

El propietari dels negocis no aplicava ni respectava el conveni d'hostaleria amb l'amenaça d'acomiadar els empleats.

Segons la Policia, aquestes pràctiques els han permès obtenir importants beneficis amb els seus establiments hostalers i ampliar el negoci obrint nous locals. Actualment, disposen d'un restaurant a la Platja de Palma, tres a la zona de Joan Miró, dos a Palmanova i un altre a la zona de Cala Bona (Son Servera).

Els treballadors, de totes les nacionalitats, acceptaven les condicions laborals portats per les seves precàries situacions econòmiques, per les necessitats de contractació per a la renovació del permís de residència o per por de perdre la seva única font d'ingressos.

Els empresaris dispensaven un tracte especialment discriminatori cap als treballadors d'origen indi, que assumien unes condicions laborals pitjors que les de la resta d'assalariats, patint jornades laborals més extenses, sense cap dia lliure a l'any ni vacances i percebent un salari inferior a la resta.

stats