Balears 24/10/2017

La detecció precoç, clau per evitar possibles discapacitats en infants amb malalties reumàtiques

L'hospital de Son Espases ha acollit una jornada informativa per a pacients i familiars amb l'objectiu de millorar el coneixement d'aquestes patologies

Anna Vidal
2 min
Facultatives de la Unitat de Reumatologia Infantil de Son Espases / SON ESPASES

PalmaL'Artritis Idiopàtica Juvenil (AIJ) és la malaltia reumàtica de la infància més comuna, amb una incidència d'un menor de 16 anys de cada 1.000. Només a l'hospital de Son Espases estan sota seguiment “uns 200 infants”, segons Lucía Lacruz, pediatra especialista en Reumatologia Pediàtrica d'aquest centre.

Diversos hospitals, entre els quals hi ha el de Son Espases, han organitzat aquest cap de setmana passat jornades informatives per a pacients i familiars amb l'objectiu de millorar el coneixement de les malalties reumàtiques pediàtriques, incidir en aquells aspectes que no surten a la consulta i fomentar que les famílies es coneguin entre elles per compartir experiències.

“Hi ha fins a 200 malalties diferents i poden afectar qualsevol òrgan o sistema del cos”, precisa Lacruz, qui recorda que, com en qualsevol malaltia crònica, “l'actitud dels pares és fonamental”.

“És una malaltia que cursa a brots, poden tenir brots de petits i no tornar-ne a tenir quan són adults, però no es pot dir mai que s'han curat perquè el sistema immunològic, que és on hi ha el problema, no el podem modificar”, assenyala Lacruz.

Detecció precoç

La detecció precoç és clau per evitar possibles discapacitats o seqüeles en infants i adolescents amb malalties reumàtiques. Per això, des de la Unitat de Reumatologia Infantil de Son Espases fan xerrades informatives als metges d'Atenció Primària perquè aprenguin a detectar-ne els símptomes. En el cas dels infants amb AIJ, poden presentar símptomes com dolor articular, rigidesa o inflamació de les articulacions. Els brots poden limitar la capacitat funcional de les articulacions i, fins i tot, la vista. “Amb el tractament intentam que el brot sigui curt per escurçar el període de dolor i la limitació”, explica.

El tractament actual depèn de cada malaltia reumàtica. En el cas dels infants amb AIJ el tractament és farmacològic i, en general, els infants poden tenir una vida completament normal. “Tenim moltes opcions de tractament molt bones”, destaca Lacruz. D'altra banda, la incorporació de teràpies biològiques ha suposat un avançament en el tractament de les malalties reumàtiques infantils i ha permès millorar el pronòstic i la qualitat de vida dels pacients. “Els tractaments biològics són cars, però són molt efectius”, hi afegeix.

Reptes de futur

La investigació és clau per a la millora dels tractaments. “Com més es conegui el mecanisme pel qual es produeixen les inflamacions que provoquen les malalties, més facilitat tindrem per cercar tractaments específics que, sense fer mal a un altre lloc, puguin anar directament al que està alterat”, assevera Lacruz.

Conèixer marcadors pronòstics que permetin saber com evolucionarà la malaltia, si un pacient tindrà moltes recaigudes o no, és un altre dels reptes de futur. “S'està investigant, però encara no se sap”, puntualitza Lacruz.

stats