Balears 08/03/2016

Podem vota en contra d'esmenes pròpies a l'ecotaxa per guanyar marge de negociació amb els socis del Pacte

Els partits dels acords pel canvi escenifiquen la voluntat de redreçar relacions durant el debat de ponència de la llei de turisme sostenible

Jaume Vinyas
2 min
El líder parlamentari de Podem, Alberto Jarabo, conversa amb el diputat de MÉS, David Abril, aquest dimarts, al Parlament.

PalmaLa futura llei de Turisme Sostenible supera el debat de ponència amb pocs canvis respecte del text original. Segons ha pogut saber l'ARA Balears, els partits que integren els acords pel canvi han acordat mantenir vives les esmenes més polèmiques. D'aquesta manera, s'ha produït alguna escena kafkiana com la de Podem, que ha votat en contra d'esmenes pròpies per evitar que aquestes siguin incorporades al text gràcies al suport del PP i d'El Pi. En tot cas, el vot negatiu de Podem no implica que hi renunciï, ni de bon tros, sinó que prefereix esperar dins d'un context de desgel de les relacions amb els altres dos socis del Pacte.

D'aquesta manera, per ara encara no ha estat incorporada al text l'esmena que evitaria que els doblers de l'ecotaxa es destinassin a la construcció d'infraestructures sociosanitàries. PP i El Pi han votat a favor d'una de les propostes que més han distanciat Podem de MÉS i PSIB. La formació morada, no obstant això, ha preferit renunciar momentàniament a una victòria política que hauria deixat el Pacte molt tocat.

Tampoc ha tirat endavant una altra esmena que modificava el text en el punt que establia que els doblers del nou impost podien ser destinats a la construcció d'infraestructures que impulsin el turisme sostenible com, per exemple, dessaladores, carrils bici o instal·lacions generadores d'energia renovable. L'esmena de Podem matisava que només s'emprassin els doblers en el manteniment d'infraestructures ja existents. Fonts properes als econacionalistes han afirmat que a la formació ha causat sorpresa que PP i El Pi votassin a favor d'aquesta esmena i ho han atribuït (especialment en el cas dels populars) a un intent de desestabilitzar el Pacte.

On no hi hagut cap tipus de maniobra ha estat en la votació de la “territorialització” en el repartiment dels doblers de l'ecotaxa. Podem s'ha quedat sol en la defensa d'una de les seves aportacions estrella al futur impost. La següent passa en la tramitació parlamentària de la nova llei serà el debat en comissió que s'hauria de dur a terme en un termini màxim de dues setmanes. El Govern es planteja, ara, un escenari optimista i no descarta, fins i tot, que la llei s'aprovi abans de les vacances de Setmana Santa.

stats