OBSERVATORI
Balears 13/12/2015

Un desgast innecessari per quatre terrasses

En la consulta sobre el Born només es fa campanya pel "sí" i la seva victòria s'observarà com una derrota del tripartit de Cort

2 min
L'anterior govern del PP autoritzà la instal·lació de terrasses al Born. JAUME MOREY

PalmaEl "sí" al manteniment de les terrasses al passeig del Born guanyarà la consulta ciutadana de manera aclaparadora. Entre d'altres coses, perquè mentre que pel "sí" estan fent campanya, desmesurada, els potents sectors de la restauració i el comerç, i també el PP, pel "no" ningú no n'està fent. El tripartit que forma el govern de Cort, després de plantejar la consulta per resoldre un conflicte que ell mateix havia plantejat, ha decidit no pronunciar-se sobre la qüestió, però no podrà evitar que la victòria del "sí" s'observi com una derrota del govern municipal. I si les terrasses queden allà on eren haurà patit un desgast innecessari que a Cort ja s'ha començat a assumir. Una batalla popular perduda abans de començar.

Innecessari i amb conseqüències més enllà del Born, perquè amb aquesta consulta el tripartit potser ha gastat la "bala" per poder obrir un debat més ampli i negociar amb el sector de la restauració un replantejament del model d'ocupació de la via pública a Palma, convertit en un problema a molts indrets de la ciutat, però no precisament al Born, on estam parlant just de quatre terrasses, encara que es tracti d'un lloc essencial de la ciutat. El "sí" al Born s'interpretarà com un "sí" a les terrasses, arreu. Com podrà plantejar després Cort restriccions als excessos en zones com la plaça Espanya o el carrer Fàbrica? Amb la consulta el tripartit ha donat una eina de força als restauradors.

La tinent de batle de Funció Pública i Govern Interior, Aurora Jhardi (Som), va ser qui plantejà el conflicte, sense amagar la intenció municipal de plantejar l'eliminació de les terrasses del Born, i davant la forta contestació social, després va recórrer a la consulta ciutadana, organitzada per l'àrea de Participació, també en mans de Som. Va semblar un intent de rentar-se les mans per no haver de fer marxa enrere. Un espera que la democràcia participativa sigui alguna cosa més que votar sobre quatre terrasses. Per exemple, fer un vertader procés participatiu per modificar l'actual ordenança d'ocupació de la via pública, molt permissiva. La consulta sobre el Born serà un èxit de participació, però perquè el "sí" ha ocupat el carrer per cercar els seus vots.

stats