URBANISME
Balears 08/03/2016

Una desena de grans superfícies ha quedat aturada per la moratòria comercial

La norma territorial cautelar definitiva va ser publicada en el BOIB l'1 de març, però les desestimacions es basen en l'aprovació inicial, el setembre de 2015

J. Perelló
2 min
La moratòria exclou l'ampliació d'establiments en centres comercials ja existents.

PalmaLa moratòria d'establiments comercials aprovada inicialment el setembre de 2015 i definitivament el mes de febrer passat ja ha aturat una desena de grans superfícies, segons dades a les quals ha pogut tenir accés l'ARA Balears.

Aquesta actuació del Consell de Mallorca, sota la fórmula de norma territorial cautelar, estableix que els equipaments comercials majors de 700 metres quadrats de superfície útil per a exposició i venda quedaran suspesos fins que la institució insular hagi redactat el pla director sectorial de comerç, que serà l'instrument que intentarà posar ordre en la fins ara caòtica i poc planificada instal·lació de tot tipus de grans establiments.

En concret, una gran superfície a Calvià promoguda per Vistarga SL, un supermercat Lidl a Cala d'Or, un gran magatzem de material esportiu a càrrec de Koodza a Maó, un Aldi a la Vileta, un supermercat a Can Pastilla i un altre a Manacor, promogut per Miquel Alimentació, són alguns dels principals projectes que la norma territorial cautelar ha deixat en suspens i que no podran rebre cap tipus d'autorització fins que s'hagi elaborat i aprovat el pla director sectorial.

Aquest pla director és un instrument que reclamava el sector, especialment el petit i mitjà comerç, desesperat en veure com eren les grans cadenes les que marcaven l'urbanisme, ja que obrien establiments allunyats del centre, sense cap planificació i sense que hi hagués un instrument jurídic per posar un cert ordre i harmonia.

Entre la seva aprovació inicial, el setembre de 2015, i la definitiva, el mes passat, la norma territorial cautelar va rebre 26 al·legacions, de les quals es van estimar íntegrament 11. Les més significatives, promogudes per les grans empreses de distribució, matisen una mica la disposició, sense afectar-ne l'esperit, i permeten ampliar algunes botigues ja existents.

Així, “s’exclou de la suspensió cautelar la implantació i ampliació dels grans establiments comercials individuals ubicats en grans establiments comercials col·lectius legalment establerts, sempre que això no comporti un increment de la superfície edificada”. És a dir, aquelles botigues individuals ubicades en centres comercials de l'estil de Porto Pi Centre a Palma o de Festival Park a Marratxí poden ampliar el seu negoci fent servir espai comercial global de l'edifici, sense que es modifiqui el volum conjunt.

També s’exclouen de la suspensió cautelar les ampliacions dels grans establiments comercials individuals legalment establerts, fins a un màxim del 15% de la superfície útil d’exposició i venda actual, sempre que l’ampliació no suposi un increment d’edificabilitat. En aquest cas, que afecta supermercats i altres botigues, el límit d'aquesta ampliació és de 200 m2 de superfície d'exposició i venda.

Manté l'aprovació definitiva, publicada l'1 de març al BOIB, l'excepció ja fixada inicialment de totes aquelles activitats que necessiten més espai per a l'exposició dels seus productes, com vehicles de motor, maquinària, equips industrials, mobles o embarcacions. En aquest cas, la moratòria només opera a partir dels 2.000 m2 i no dels 700 que té com a caràcter general.

Tal com va informar l'ARA Balears aquest diumenge passat, la norma territorial cautelar és la conseqüència d'una allau de grans superfícies mai vista a Balears i que, en el període 2011-2015, va suposar l'obertura de 89 macrobotigues, que ocuparen 172.000 metres quadrats.

stats