Balears 09/11/2016

Descobertes dues noves fosses de republicans al cementeri de Porreres

Continua la peregrinació diària de centenars de persones al lloc de les exhumacions

M. Barceló
2 min
Zona sud de l'area delimitada, on tècnics i voluntaris treballen en els tres punts de fossa localitzats.

PorreresAmb les dues noves fosses trobades aquest dimecres a la part sud de la zona d'enterrament del cementeri de Porreres, ja són set els dipòsits trobats de restes humanes, tot i que encara no se sap quin nombre de cossos podrien contenir les tres darreres i s'haurà d'esperar que avancin les excavacions a aquests nous punts.

L'actual directora dels treballs, Lourdes Herraski, ha dit que la cinquena fossa trobada presenta un grau elevat de dificultat d'excavació perquè està situada a un cornaló d'una capella, els fonaments de la qual estan sobre els esquelets. Aquesta cinquena fossa, més les dues localitzades aquest dimecres a la zona sud, s'alineen amb les quatre primeres trobades (25 cossos) a l'altre indret de l'àrea delimitada. Les trobades la setmana passada i les tres d'aquesta setmana estan separades per un gran columnari de nínxols i dues capelles. A hores d'ara, l'equip d'Aranzadi parla d'una trentena de cossos localitzats.

En les explicacions donades aquest dimecres horabaixa, Herraski ha subratllat que de moment no s'ha trobat cap resta de dones, tot i que es dóna per fet que també foren assassinades rere l'oratori de devora el cementeri. A la zona sud hi ha per ara "a la vista" dues noves fosses i el que podria ser-ne una tercera, que afectaria un passadís.

A mesura que avancen les excavacions es deixen sentir veus que demanen per poder traslladar les edificacions mortuòries que hi ha damunt la gran fossa comuna. "Això és una decisió política, no tècnica", ha respost Lourdes Herraski. Maria Antònia Oliver, de Memòria Històrica, ha dit que la comissió de fosses de Memòria Històrica debatrà aquesta possibilitat, però sense aventurar-ne cap compromís.

Aquest dimarts va visitar de bell nou el cementeri la presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Participació, Transparència i Cultura, Ruth Mateu, i el director general de Cultura, Jaume Gomila, que seguiren amb atenció les explicacions sobre les noves localitzacions de la jornada. Herraski ha destacat també el fet que molts joves i estudiants visitin la zona. Cada dia són centenars les persones, arribades de diferents punts de l'illa, que visiten el cementeri de Porreres i també l'oratori on encara hi ha marques de bales dels mesos tràgics que es varen viure a la zona.

stats