Balears 28/07/2013

Desallotjat tot Estellencs per prevenir els efectes del fum

Josep Coll
2 min
El fum asfixia les valls. Aquesta és la del Corral Fals i la Torre Nova.

AndratxAquesta matinada de diumenge, tota la gent d'Estellencs ha hagut d'abandonar ca seva. Segons ha pogut saber andratxnews.com, la mesura s'hauria pres per evitar intoxicacions pel fum. Fins ara, l'incendi ha afectat cases a foravila però no nuclis urbans. És quasi bé impossible que les flames cremin el poble d'Estellencs, però el fet que el poble estigui envoltat de massa forestal fa que pugui quedar ofegat pel fum. Els bombers, Protecció Civil i agents forestals han desallotjat el nucli de les Tanques d'Estellencs. En total, devers 700 veïns han hagut de deixar les seves cases a causa de la violència del foc, que avançava molt aviat cap als habitatges empès pel vent, segons informa l'agència Efe.

Molts dels estellenquins tenen família a Andratx o a Esporles i han anat a cals familiars. Els que han anat a Andratx ho han hagut de fer per Palma, perquè la carretera està tallada entre Andratx i Estellencs. El poliesportiu d'Esporles també acull refugiats de l'incendi.

Molts desallotjats han partit cap a cases d'amics i família, mentre que d'altres han anat al pavelló esportiu d'Esporles, els qui no tenien cotxe els han dut en autobús. Allà hi ha 118 persones ateses per la Creu Roja. Tot i que l'incendi ha arribat a just tres quilòmetres de les cases, el president, José Ramón Bauzá, ha dit aquest matí que el desallotjament no es va decidir perquè les flames amenaçassin directament les cases dels afectats, sinó per evitar que patissin les conseqüències de l'alta temperatura causada pel foc o intoxicacions pel fum.

Bauzá, amb tot, també ha dit que els veïns no tornaran a ca seva fins que no hi hagi "risc zero", segons explica Europa Press. El president ha reconegut que el vent, durant la nit, "ha afavorit l'activació del foc" i la lluita s'ha fet molt més difícil perquè a la zona només s'hi podia accedir per aire. L'única carretera es podia convertir en una "ratera", ha assegurat, si el vent giràs, i això la fa impracticable.

De moment hi ha 325 bombers, guàrdies civils i militars, a més de professionals sanitaris, desplaçats a la zona per combatre'ls. Avui s'espera el reforç de 46 membres de la Unitat Militar d'Emergències més.

stats