El desacord entre PSOE i PP impedeix aprovar "una millor" defensa de les Illes a la UE

Els 15 vots en contra del PP han doblegat els 11 a favor que han sumat els altres grups parlamentaris

La falta d'acord entre PSOE i PP ha impedit que en la Comissió d'Economia, Indústria i Competitivitat del Senat d'aquest dilluns s'hagi aprovat una moció per instar el govern espanyol a defensar davant les institucions europees un millor tractament dels territoris insulars.

El senador socialista per les Balears i expresident de la Comunitat,  Francesc Antich, ha estat l'encarregat d'exposar una moció que reclama, d'una banda, definir d'una altra manera el concepte d'insularitat, de manera que tingui en compte no només el PIB per càpita, sinó també el pes de la població a l'Estat del qual formen part. I d'altra banda, demana compensacions per una sèrie de "desavantatges" intrínsecs a aquests territoris, notoris sobretot en transport, energia, protecció del medi ambient i suport al teixit empresarial.

Instaurar "mesures estables" en el camp econòmic, entre elles una major participació al Fons de Cohesió, a més d'una felixibilització creixent de les ajudes estatals i l'adaptació de la fiscalitat a característiques de les illes han estat altres propostes de la iniciativa.

En aquest punt no s'han posat d'acord ni el PSOE ni el PP, per la qual cosa el grup popular ha registrat una esmena amb una altra redacció per recordar que Espanya va quedar fora de la captació d'aquests fons.

La doble o triple insularitat en alguns casos (fet que tampoc ha suscitat l'acord del grup popular, que ha al·legat que cal esperar als pressupostos d'enguany), la revisió del criteri de distància màxima per catalogar una regió com a "transfronterera" i que la Unió Europea mantingui com a prioritat l'atenció a aquestes regions són les altres sol·licituds que completen la moció.

Antich ha explicat que, si bé el to del PP ha resultat positiu, el seu grup no accepta les seves esmenes.

A causa de la majoria absoluta dels populars, cap iniciativa pot tirar endavant en el Senat si no té el seu suport. Malgrat això, Antich ha aconseguit el suport de tota l'oposició, també d'Units Podem, a una proposta que al final no ha vist la llum.

Els 15 vots en contra del PP han doblegat els 11 a favor que han sumat els altres grups parlamentaris.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF