Les denúncies per lloguer turístic il·legal es multipliquen per quatre des del 2012

Tot i les 379 denúncies, l'any passat es varen obrir només 121 expedients sancionadors

Les denúncies que rep la Conselleria de Turisme per lloguers turístics il·legals a Mallorca han crescut un 392% en els darrers quatre anys. Des del 2012, les reclamacions contra aquest tipus d'habitatges han passat de 77 a 379, segons les dades facilitades aquest dijous per la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, que ha comparegut en comissió parlamentària per donar informació sobre les campanyes d'inspecció turística.

Tot i l'augment de les denúncies i de la pressió social i ciutadana respecte del lloguer turístic il·legal i els seus efectes negatius, la resposta pel que fa a multes no ha estat tan contundent. Si bé els expedients sancionadors oberts pel Govern també han crescut considerablement durant aquest període, l'increment no és tan pronunciat com en el cas de les denúncies: han pujat un 147%, ja que el 2012 es varen obrir 49 expedients i l'any passat varen ser 121.

A totes aquestes xifres, s'hi han de sumar les inspeccions fetes d'ofici per part de la Conselleria, però, en qualsevol cas, ja s'aprecia com les denúncies contra el lloguer turístic han anat creixent continuadament. No obstant això, el percentatge que representen del total de reclamacions ha anat variant, ja que l'any 2013 moltes de les denúncies estaven relacionades amb el tancament d' Orizonia i el 2016 es va reflectir a les reclamacions la fallida de Low Cost Travel.

Carbonell ha assegurat que "la Conselleria atén totes i cada una de les denúncies que arriben" i ha recordat que només és tasca del Govern fer les inspeccions a Mallorca (ja que la resta d'illes tenen les competències transferides als consells insulars). La directora general també ha explicat que hi ha diverses dificultats a l'hora de detectar habitatges il·legals, perquè no es poden fer reserves simulades i moltes vegades, quan el servei d'inspecció arriba a un habitatge, no li obren la porta.

Durant el 2017, s'han fet 12 visites a habitatges que les agències immobiliàries comercialitzaven com a lloguer turístic. Arran d'aquestes, s'han obert nou expedients. La directora general ha afirmat que amb la modificació de la Llei turística es reforçarà el servei d'inspecció, perquè es reduiran les hores dedicades a "tasques rutinàries administratives" i s'augmentarà el control a través d'internet.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF