SANITAT
Balears 28/01/2017

Demanen que la Fiscalia investigui el cas de la infecció per unes mosques a Can Misses

La gerència confia a poder reobrir una part dels quiròfans afectats dilluns

Ara Balears
2 min
Obren expedient a la concessionària per les mosques de Can Misses

EivissaEl Defensor del Pacient va demanar ahir al fiscal superior de les Balears, Bartomeu Barceló, que realitzi una investigació d’ofici per les possibles responsabilitats delictives relatives a l’aparició de mosques, dijous, en els quiròfans de l’hospital Can Misses d’Eivissa, que van haver de ser tancats.

La presidenta de l’associació, Carmen Flores, subratlla, en una carta dirigida al fiscal, que la presència de mosques als quiròfans pot ser fruit d’un “abandó de funcions” i ha representat un risc per a la vida dels pacients intervinguts en els quiròfans afectats. A més, fa ressaltar el “perjudici que els quiròfans hagin estat tancats” per als malalts que fa temps que estan pendents d’operacions quirúrgiques.

La presidenta d’aquesta associació insisteix que l’actuació dels responsables de mantenir en condicions òptimes els quiròfans de l’hospital públic d’Eivissa pot haver suposat un risc de salut pública que la Fiscalia té l’obligació d’analitzar.

Reobertura progressiva

L’ Àrea de Salut de les Pitiüses va informar ahir que, si no sorgeix cap contratemps, els quiròfans de Can Misses es podran reobrir novament dilluns per a casos urgents.

L’hospital eivissenc va haver de realitzar divendres horabaixa un nou trasllat (el tercer, en total) a Son Llàtzer, a Mallorca, i en té programat un altre per a avui. Ahir mateix es va haver de dur a terme una intervenció urgent a l’únic quiròfan habilitat de l’hospital.

/ ARMANDO TUR

L’Àrea de Salut manté la cancel·lació de les intervencions programades per a dilluns, més de 35. No obstant això, la previsió és que aquest mateix dia es puguin habilitar els set quiròfans tancats i es puguin realitzar les intervencions d’urgència per evitar nous trasllats de pacients a Mallorca. En tot cas, dilluns a primera hora s’avaluarà la situació.

Els responsables de Can Misses van informar divendres que el focus de les mosques va ser trobat en el forjat sanitari davall el trespol d’un quiròfan que ja ha estat segellat i fumigat. El director de gestió, Yago Gómez, va explicar que la infraestructura “no estava segellada” i va assegurar que desconeix “si hi hauria d’estar”. I és que, si bé dijous el gerent Josep Balanzat defensava “la neteja i la desinsectació que periòdicament du a terme la concessionària”, divendres ja es parlava de “possibles problemes amb la construcció” que podrien derivar en un “expedient sancionador”. De moment, “demanaran explicacions” a la concessionària i els tècnics determinaran de qui són les responsabilitats.

Les causes de la plaga són encara una incògnita. De moment, s’està complint el marge de seguretat de 48 hores per tal de descartar que hi pugui quedar alguna resta de la infestació.

stats