La delegació del govern espanyol a Balears pretén multar Arran amb 1.200 euros

S'ha obert un expedient sancionador per la protesta davant un restaurant al moll Vell de Palma

La Delegació del Govern a les Illes Balears ha obert un expedient sancionador al responsable de l'acció organitzada per Arran davant d'un restaurant del moll Vell de Palma per protestar contra el model turístic a les Illes.

La Policia Nacional va denunciar el responsable d'una concentració no comunicada, en què van participar 40 joves el passat 22 de juliol amb "pancartes reivindicatives en contra del turisme, pots de fum de color vermell i, almenys, dues bengales.

L'Estat mou fitxa contra Arran

900 euros, a més d'una segona infracció greu per fer una manifestació en un lloc públic incomplint la llei. La sanció, en aquest cas, arribaria als 300 euros. En total, 1.200 euros.

Reaccions

La delegada del govern, Maria Salom, ha tornat a defensar aquest dijous el sector turístic: "Una sèrie de persones irresponsables no poden danyar la nostra imatge i incomodar els turistes que ens visiten". En aquest sentit, ha assegurat que "la llibertat d'un acaba quan comença la llibertat de l'altre". Ha dit que el govern central es mostrarà "contundent" contra aquestes accions.

Arran, per part seva, no ha aturat amb les reivindicacions i aquest dimecres van enganxar mil adhesius a cotxes de lloguer amb la frase "Aquest cotxe sobra".

El govern espanyol ha començat a actuar contra les protestes que critiquen la massificació del turisme. El ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital ha instat l'Advocacia de l'Estat a denunciar els atacs contra interessos turístics a Catalunya i a les Illes Balears, i a personar-se com a acusació en els casos oberts. 

El president espanyol, Mariano Rajoy, va declarar dimecres que atacar el turisme no tenia sentit i que és un "disbarat", i el mateix dia, tal com informa l'agència Efe, el ministeri va donar l'ordre d'actuar a l'Advocacia de l'Estat. Segons el ministeri la decisió d'actuar s'ha pres arran del "ferm propòsit" de respondre "amb contundència" i perseguir "aquesta mena d'actes vandàlics fins a les últimes conseqüències".

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF