El preu del lloguer del Palau de Congressos podria acabar als tribunals

Un advocat amenaça amb un contenciós administratiu si la Junta de Govern local no rectifica el preu de l'adjudicació a Meliá, que considera il·legal

La croada d'un advocat contra el preu pel qual Cort va decidir arrendar el Palau de Congressos podria acabar als tribunals. Agustí Cerveró, qui assegura que actua a títol personal, ha registrat un nou requeriment a les dependències municipals en què afirma que l'acord de la Junta de Govern de dia 2 de novembre del 2016, en què es va ratificar l'adjudicació de la gestió de l'edifici a Melià Hotels International, incompleix el Reglament de béns de les entitats locals.

En l'escrit recorda que el juliol passat ja va advertir que la Junta de Govern (integrada pel batle, José Hila, i nou regidors més) podria incórrer en un delicte de prevaricació si ratificava l'acord. Una vegada adjudicat l'arrendament del complex i davant la manca de resposta, assegura, de Cort, Cerveró exigeix la "revisió amb la consegüent declaració d'il·legalitat de l'acord". Si en un termini de tres mesos l'Ajuntament continua fent-ne cas omís, amenaça d'interposar un recurs contenciós administratiu.

Un lloguer que infringiria la llei

Melià va rebre l'adjudicació del palau i l'hotel per un import de renda anual fixa de 2.151.000 euros i una renda variable corresponent al 5,59% del volum anual de negoci. Cerveró argumenta que aquest import infringeix l'article 92 del Reglament de béns de les entitats locals, que estipula que a l'hora d'arrendar qualque bé patrimonial, “en tot cas, l'usuari haurà de satisfer un cànon no inferior al 6% del valor en venda dels béns”. Atès que els mateixos tècnics de Cort van valorar en 40,5 milions d'euros el palau, el preu del lloguer anual del palau, afirma, no hauria d'haver estat inferior a 2.430.000 euros.

El misser, a més, considera “manifestament arbitrari” que la Junta de Govern decidís ratificar l'adjudicació sense demanar un informe als serveis jurídics o a Intervenció. En canvi, sí que ho va fer el novembre del 2015 quan, arran d'un informe de la UIB i un altre d'Intervenció, va decidir no ratificar una primera proposta d'adjudicació que els havia remès el consell d'administració de Palau de Congressos SA. Un comportament “contradictori”, conclou Cerveró.

La regidora de Turisme, Comerç i Treball, Joana Maria Adrover, ha assegurat a l' ARA Balears que “la renda final prové d'un procés de licitació que s'ha duit a terme amb totes les garanties jurídiques i tots els informes necessaris”. Respecte a les queixes de manca de resposta de l'advocat, fonts de Cort han assenyalat, a aquest diari, que “la nostra resposta se circumscriu a l'àmbit privat de la consulta i/o requeriment”. En aquest sentit, insisteixen que “es tracta del requeriment d'un particular i, com a tal, li respondrem de la mateixa manera que ho hem fet en altres ocasions”.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF