Balears 06/01/2018

Definir un nou model amb l’ombra de Montoro planant a Son Bugadelles

Un dels punts que més polseguera va aixecar quan es negociaven els Acords pel Canvi va ser el d’IB3

Miquel Ramis
3 min
Definir un nou model amb l’ombra de Montoro planant a Son Bugadelles

PeriodistaUn dels punts que més polseguera va aixecar quan es negociaven els Acords pel Canvi va ser el d’IB3. El pacte que va permetre veure un nou Govern situava la definició d’un nou model per al canal autonòmic com una de les prioritats a les quals s’hauria d’enfrontar durant la legislatura el nou equip directiu encapçalat per Andreu Manresa. La definició d’allò què ha de ser IB3 és la gran qüestió que s’hauria de resoldre durant el 2018. Trobar una proposta que ajusti el model perquè sigui indiscutible i ben fiable. Que no quedi a mercè dels canvis de color polític que se solen produir cada quatre anys.

I si ja és difícil arribar a un acord en una situació de normalitat, amb l’ombra de Montoro planant a Son Bugadelles la qüestió esdevé pràcticament impossible. Perquè si bé durant aquest 2017 la televisió autonòmica ha trobat la fórmula que porta al camí de l’èxit amb la seva aposta per la informació rigorosa i propera i una producció pròpia moderna i participativa, el canvi de criteri d’Hisenda respecte del pagament de l’IVA del sector audiovisual, motivat per la situació catalana, preocupa molt a la cúpula de la televisió. Les informacions publicades sobre això indiquen que la radiotelevisió pública illenca hauria de pagar prop de quinze milions d’euros per quedar en pau amb Montoro. Una xifra que si s’hagués d’abonar deixaria en una situació d’emergència la radiotelevisió, ja que suposaria la meitat del pressupost que té enguany, el qual és de 32 milions d’euros. Tot i la gravetat de l’assumpte, des del polígon Son Bugadelles s’ha posat la qüestió en mans dels tècnics d’Hisenda del Govern de les Illes i es mira el futur amb esperança. Confien que es podrà trobar una solució que no impliqui retallar encara més el pressupost.

I si el futur es mira amb esperança és perquè IB3 ha trobat en la producció pròpia de sèries com Treufoc o Mai neva a Ciutat la connexió amb el nou món serièfil i amb tota una generació que no té els mateixos hàbits de consum televisiu que les anteriors. Durant el 2018, si no hi ha cap imprevist, s’estrenaran les segones temporades d’ambdues ficcions, les quals han permès demostrar que el teixit audiovisual de les Illes té una capacitat més que suficient per competir amb qualsevol altra producció, ja sigui europea o americana. Posar en marxa el cercle virtuós, com reconeixia a l’ARA Balears el director general d’IB3: “Volem donar múscul a la indústria cultural de les Illes. Autors, actors, directors, productores. Donar vida al món de la cultura”.

És a dir, convertir IB3 en el pal de paller d’una indústria audiovisual que ha de ser una de les sortides per a la turistització de tots els àmbits econòmics de les Illes com a únic motor de creació de riquesa. I per aconseguir-ho, el canal autonòmic ja ha emprès el camí d’apropar-se als ciutadans de les Illes. De ser el seu altaveu i convertir-se en el servei públic que ha de ser.

Perquè si una cosa no vol ni ha de perdre el canal autonòmic és la seva funció d’escenari comú i de punt informatiu rigorós, contrastat, independent i plural sobre la realitat illenca. D’apropar les illes i crear un sentiment col·lectiu de vegades inexistent. Que cada illa tingui el seu lloc d’expressió pròpia. Que s’expliquin les històries que succeeixen al cantó de casa. I tot en català. Amb el català que es parla a cada racó de l’arxipèlag. Amb les seves particularitats, que són les que engrandeixen l’idioma.

El camí que ha emprès IB3 durant aquest 2017 es vol apronfudir i s’hi vol donar continuitat. Blindar-lo amb un model que n’asseguri la supervivència. Sempre que, evidentment, Cristóbal Montoro ho permeti.

stats