Balears 16/09/2013

Un decret per arraconar el català: l'obsessió de Bauzá

Fins i tot el sindicat més proper al PP s'ha sumat a l'aturada

Quim Torres
3 min
L'oposició al TIL ha anat creixent per moments i ha generat tot tipus d'iniciatives ciutadanes que protesten pel fons i per les formes del Govern.

Palma.El conflicte a l'educació a les Illes Balears està ple d'incògnites. Algunes tenen resposta, d'altres encara no.

Què és el TIL?

És el pla del Govern Bauzá per aplicar el trilingüisme a les escoles

El TIL és l'acrònim de Tractament Integrat de Llengües, el decret que ha aprovat el Govern balear per aplicar el trilingüisme a l'ensenyament a partir d'aquest curs. Implica la introducció d'un idioma estranger (generalment l'anglès) com a llengua vehicular de l'ensenyament. Això vol dir que a partir d'ara es començaran a fer assignatures no lingüístiques (matemàtiques, per exemple) en anglès. De moment, només s'aplica als primers cursos de cada cicle i, de manera progressiva, s'estendrà a la resta.

I la immersió?

La immersió lingüística en català desapareix a les aules balears

L'aplicació del TIL suposa la fi de la immersió lingüística als centres que la practicaven a Balears no només perquè la introducció de l'anglès en l'ensenyament es fa a costa de la llengua catalana, sinó perquè, a més, es fixen uns mínims de classes en castellà que també suposen un increment de les assignatures.

Per què es queixen?

Molts docents rebutgen la imposició del TIL sense mitjans

Tot i que són molts i diversos els motius de queixa, bona part dels docents (i per extensió, de la comunitat educativa) centren la indignació en la imposició del TIL per part de la Conselleria d'Educació. Consideren que s'aplicarà de manera improvisada, sense els recursos necessaris, sense prou preparació dels professors i a costa de l'ensenyament en català.

I els llibres de text?

Molts centres encara no saben en quin idioma han de ser

El permanent estira-i-arronsa d'aquest estiu entre Educació i les escoles ha ajornat l'aprovació definitiva dels projectes lingüístics. Això suposa que desenes d'escoles no tinguin encara una idea clara de quines assignatures s'impartiran en anglès, castellà i català.

Com afecta la vaga?

L'aturada comença avui a la pública i a la concertada

Tots els sindicats amb presència en l'ensenyament públic fan costat a la vaga convocada per l'STEI-i i CCOO. Fins i tot el sindicat ANPE (més proper a les tesis del PP) es va sumar a darrera hora a la convocatòria després que fracassàs l'última reunió amb la Conselleria dijous, que només durà una hora i mitja. Educació es va negar a ajornar l'aplicació del TIL ni la paralització dels expedients als tres directors de Maó destituïts. L'aturada comença avui.

El TIL no estava suspès?

No, perquè el Govern ha aprovat un decret llei per mantenir-lo

L'aplicació del decret de llengües va quedar suspès divendres de la setmana passada dematí, després que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) en paralitzàs el calendari d'aplicació. El Govern balear, però, va anunciar de seguida un nou decret llei per mantenir l'essència del TIL, que va ser aprovat just tres hores després que es conegués la decisió del TSJIB.

Els projectes lingüístics?

Hi ha escoles que s'ajusten al TIL, però n'hi ha trenta que no ho fan

Cada escola ha seguit el seu ritme a l'hora d'aprovar els projectes lingüístics. És per això que alguns centres ja s'adapten al TIL (sigui perquè han cedit davant la Conselleria o perquè no hi estan en contra), mentre que desenes d'escoles s'han negat a acceptar les correccions fetes pels inspectors d'Educació en els seus projectes inicials (sense rebaixar el català). Aquests centres són una trentena a la Illes i han decidit prorrogar els projectes lingüístics vigents, que garanteixen com a mínim un 50% de classes en català.

stats