Patrimoni
Balears 02/05/2017

La pedra en sec, a una passa de ser declarada Bé d'Interès Cultural Immaterial

La Comissió Insular de Patrimoni ha aprovat aquest dimarts elevar al Ple del Consell de Mallorca la declaració BIC d'aquesta tècnica

Ara Balears
2 min
La tècnica de la pedra en sec és utilitzada per moltes aplicacions.

PalmaLa Comissió Insular de Patrimoni ha donat llum verda a la proposta de declarar Bé d'Interès Cultural (BIC) Immaterial la tècnica tradicional de construcció amb pedra seca. Aquesta declaració com a BIC parteix d'una petició feta des del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca i és una passa fonamental dins la iniciativa de presentar davant la UNESCO una candidatura internacional de la pedra en sec per formar part de la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Una iniciativa en la qual participa activament el Consell de Mallorca, juntament amb els altres consells insulars, diferents comunitats autònomes -Galícia, Astúries, Catalunya, Extremadura, Aragó, Canàries, València, Andalusia i Castella i Lleó- i que compta amb el suport de Grècia, Xipre, Portugal, Suïssa, França, Croàcia i Bulgària, a més d'Espanya.

L’ofici que crea paisatges

Descripció i pertinences del bé

La pedra en sec és un sistema constructiu tradicional basat en l'ús de la pedra com a únic material, sense necessitat de cap tipus d'aglutinament. Utilitza eines pròpies i té una terminologia particular per descriure les feines i les obres, amb uns coneixements singulars sobre les característiques del pedreny, la manera d'obrar i col·locar les pedres, les possibilitats tècniques per bastir els diversos elements i de l'entorn.

Lluc Mir: “Els marge de la serra de Tramuntana són una construcció tan vasta com la Gran Muralla”

El bé immaterial és format pels coneixements tècnics relatius a la construcció d'estructures de pedra en sec, l'ofici de marger o mestre de paret seca, el vocabulari propi (tipologia, tècnica, eines i materials) i la tradició oral que ha acompanyat la transmissió d'aquest coneixement popular.

Els béns mobles vinculats són les eines pròpies de l'ofici i els elements que formen el patrimoni construït de pedra en sec, marges, barraques, parets, camins, fonts, síquies, pous, etc.

stats