Balears 21/03/2016

El debat sobre medicina eclipsa l'aprovació de l'ecotaxa

Els socis del Pacte s'enfrontaran al Parlament pel projecte de la nova facultat

Jaume Vinyas
3 min
Els líders de PSIB, Podem i MÉS durant les negociacions prèvies als Acords pel Canvi.

PalmaEl Parlament aprovarà, aquest dimarts, la llei de l'impost de turisme sostenible, successora de l'ecotaxa i un dels projectes emblemàtics de la legislatura. La gestació del nou tribut ha suposat discussions i enfrontaments, a vegades durs, entre els tres socis del Pacte, però finalment s'ha pogut arribar a un consens. Amb tot, el que hauria d'haver estat una jornada de complicitat entre els tres partits que van signar els Acords pel Canvi esdevindrà una nova demostració pública de les seves diferències. En aquesta ocasió, per la futura facultat de medicina.

El Parlament debatrà una moció de Podem que insta el Govern a “suspendre” la posada en marxa d'aquests estudis. La iniciativa constava inicialment de dos punts, però la formació n'hi ha afegit un altre aquest dilluns mateix, que diu: “El Parlament insta el Govern a no finançar la facultat de medicina amb cap de les partides pressupostàries d'Educació i Sanitat” d'enguany.

“El PSIB ens ha enganyat”, ha assegurat la portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo. “Sembla que el govern del PSOE i el Partit Popular s’han posat d’acord per escoltar més certs grups oligàrquics que no les necessitats de la gent; els llits sociosanitaris i més pressupost per a la UIB, Sanitat i Educació són les necessitats, i no una facultat de medicina”, ha afegit.

Per la seva banda, els dos socis del Pacte faran pinya en contra de la moció. MÉS ha defensat cinc motius a favor del projecte, entre els quals hi ha que la infraestructura més costosa, l'edifici on es faran les classes, ja està construïda. El portaveu parlamentari David Abril ha indicat que la nova facultat suposarà un impuls a la investigació, una disciplina on “el retorn econòmic (de la inversió) està més que demostrat”.

Per part seva, el vicepresident del Parlament, Vicenç Thomàs, ha assegurat que el PSIB dóna suport a la facultat perquè suposa una “aposta pel coneixement i pel canvi del model productiu”. A més, ha revelat que “hi havia cert compromís” del Govern Bauzá per facilitar les aules que ja estan construïdes a Son Espases. El beneficiari, ha dit, hauria estat la Universitat Europea, institució privada que hauria fet incompatible la inauguració d'una universitat pública. “No és que ho cregui. He vist els papers”, hi ha insistit.

Respecte de la carta contra la facultat que van signar diversos col·lectius de la professió mèdica, entre els quals hi ha els degans de la resta de facultats de medicina d'Espanya, Thomàs ha respost que molts d'aquests col·lectius tenen una "visió corporativa" i no coneixen la realitat balear. "Són gent de Madrid. Per què ells poden tenir vuit facultats i nosaltres cap?", s'ha demanat.

Dubtes a Menorca i a Formentera

Dues formacions progressistes més han expressat dubtes sobre la facultat. D'una banda, MÉS per Menorca va demanar, diumenge, que s'endarrerís la inauguració de la facultat un any per no comprometre el pressupost d'enguany. David Abril ha recordat que aquesta formació és independent de MÉS per Mallorca i que, tot i la petició, la formació reitera el suport al projecte i que simplement expressen la preocupació perquè “els beneficis de la facultat arribin a l'illa”. En tot cas, Abril ha assegurat que “crec que votarem el mateix” en el ple d'aquest dimarts.

Qui ja ha anunciat el vot en contra de la facultat és Gent x Formentera. La diputada, Sílvia Tur, ha enviat un comunicat en què afirma que donarà suport a la moció de Podem al·legant manca de consens i perquè considera que no és un projecte prioritari. En aquest sentit, la formació ha presentat dues esmenes d'addició a la de Podem. En la primera, demana la inclusió dels consells insulars en la Junta de Coordinació Universitària com a òrgan de consulta, assessorament i coordinació entre els diferents òrgans i institucions. La segona, indica set possibles inversions on redirigir la despesa que s'ha reservat per a la futura facultat, entre les quals hi ha la reducció de les ràtios als centres escolars, la contractació de major nombre d'inspectors d'educació a les Pitiüses i la implantació del servei de fisioteràpia escolar a Formentera.

stats