TRIBUNALS

Luis Pineda vol sortir de la presó per exercir d'advocat en un judici a Palma

El president d'Ausbanc demana representar l'acusació particular contra l'exdelegat d'aquesta entitat a les Balears Carlos Hernández

El president de l' Associació d'usuaris de serveis bancaris (Ausbanc), Luis Pineda, ha manifestat al tribunal de la Secció Segona de l' Audiència de Palma la intenció d'exercir ell, personalment, l'acusació particular contra l'exdelegat d'aquesta entitat a les Balears  Carlos Hernández. Pineda està tancat a la presó des de l'abril, juntament amb el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, acusat d'extorsió i d'amenaces a diverses empreses i entitats financeres. Els magistrats de la sala han apuntat que no s'hi oposen.

D'altra banda, s'ha suspès el judici que avui s'havia de celebrar contra Carlos Hernández, acusat tant per l'acusació particular (Ausbanc) com pel fiscal d'apropiació indeguda. L'Associació de consumidors no tenia designat cap advocat, ja que la missera que duia el cas va renunciar-hi fa temps.

El tribunal s'ha posat en contacte amb Pineda, en qualitat de president d'Ausbanc, per demanar-li si l'entitat tenia la intenció de continuar personant-se en la causa, en la qual s'acusa Hernández d'haver-se apropiat de 9.600 euros que diversos associats li varen entregar en concepte de provisió de fons.

Pineda no només ha dit que sí, sinó que ha expressat la intenció de ser ell mateix qui exerceixi d'advocat de l'acusació. Si bé l'ingrés a la presó d'un misser no l'inhabilita per exercir la seva professió, si que és, segons alguns advocats, "una novetat" que pugui sortir d'un centre penitenciari per intervenir en un judici.

"Una venjança de Pineda"

En declaracions als mitjans de comunicació, Carlos Hernández ha explicat que aquest judici és la conseqüència d'una de les quatre querelles que Ausbanc va interposar contra ell quan va decidir abandonar l'entitat, l'any 2008. "És una venjança de Luis Pineda i els seus sequaços", diu Hernández.

Segons diu l'acusat, el que pretenien els dirigents de l'associació d'usuaris és que "jo continuàs prestant els meus serveis com a advocat sense cobrar i que ho continuàs fent fins i tot després d'haver rebut amenaces, com enviar-me mafiosos per tallar-me les cames. Amenaces per les quals Pineda ja va ser condemnat amb una sentència ferma". Carlos Hernández, que va dirigir Ausbanc a les Balears des de 1997 fins al 2008, diu que "després de vuit anys ja tenia ganes que s'acabàs d'una vegada, però, per desgràcia, encara hauré d'esperar un temps més".

Tant la fiscalia com l'acusació particular demanen dos anys de presó per a Carlos Hernández i la devolució dels 9.600 euros que suposadament va apropiar-se de manera indeguda, a més dels interessos de demora. Encara no està assenyalada una nova data del judici.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF