Balears 02/10/2017

Cursach pagava policies perquè apallissassin i expulsassin del país els 'tiqueters' estrangers de la competència

Segons testimonis del cas, el magnat utilitzava aquesta tècnica per comprar discoteques

Carmen Buades
2 min
EL CARRER DELS NEGOCIS  La zona de la Calle del Jamón concentra la majoria de negocis de Pabisa.

PalmaEl magnat de l'oci nocturn Tolo Cursach doblava el sou de policies comprats a canvi del fet que apallissassin 'tiqueters' estrangers de la competència i, a través del grup d'estrangeria, fossin posteriorment detinguts i expulsats del país. Ho declaren un dels testimonis del cas de corrupció que envolta l'empresari, detingut des del passat mes de febrer i investigat per més de 15 delictes, i desenes de policies i funcionaris de l'Ajuntament de Palma i el de Calvià.

El testimoni, un empresari de l'oci nocturn que assegura haver sofert extorsió per part de Cursach i de les persones que treballaven per a ell, explica que, a més de multar els 'tiqueters', la policia s'encarregava de fer que la discoteca que els havia contractat acabàs "severament multada". Així, "en acabar la temporada, les adquiria –les discoteques– únicament pagant els deutes que l'empresari en qüestió havia contret, culminant d'aquesta manera el procés d'extorsió".

Seria, per exemple, el cas que hauria tancat la discoteca Griffins (després CLAN). A canvi, els policies no només rebien el doble del seu sou, també eren "complimentats amb festes privades on hi havia cocaïna, alcohol i dones", segons el testimoni, qui també relata que una altra de les estratègies de Cursach era utilitzar "gentussa" per enviar-la a les discoteques de la competència amb la finalitat de "crear mal ambient, que propiciassin baralles, etc.".

Un altre dels testimonis del cas insisteix també en aquests fets i hi afegeix que també s'apallissaven turistes "molestos" que s'havien tret prèviament "de males maneres" dels negocis de Cursach, fet que, segons el sumari, demostra que "Cursach no només controlava policies locals, també policies nacionals d'Estrangeria i de la comissaria de l'Arenal". Per fer-ho, cercaven expressament persones "corpulentes".

De fet, un dels testimonis protegits assegura que un treballador de Cursach va dir-li textualment: "Et duré els meus amics perquè et vinguin a cercar. Ets un negre de merda, vés-te'n al teu país, els meus amics vindran a pegar-te una pallissa". Un dia després, aquesta persona va ser físicament agredida per algú que, abans, va demanar-li si coneixia l'home que l'havia amenaçat. "Avui serà el teu darrer dia de feina", assegura que hi va afegir.

L'aixecament del secret de sumari per part del jutge Manuel Penalva, anunciat dijous passat i al qual ha tingut accés l'ARA Balears, ha permès conèixer per complet la interlocutòria que va fer arribar Cursach a la presó, així com pràcticament tot el contingut dels volums que quedaven pendents de fer-se públics després de l'aixecament parcial de l'estiu passat.

stats