EDUCACIÓ CRISPACIÓ A LES AULES
Balears 08/08/2013

El curs escolar començarà amb vaga

El sindicat STEI convoca l'aturada el primer dia de classe, però no se sap si serà indefinida

Q. Torres/ E. Borràs
3 min

Palma.Una part de la incògnita oberta els darrers dies en el món educatiu ja s'ha tancat: hi haurà vaga a l'ensenyament. Ara, però, caldrà resoldre l'altra part, perquè encara no se sap si la vaga es limitarà només al primer dia de curs, el 13 de setembre, si s'allargarà durant un període determinat de temps o si, com demana una part de la comunitat educativa, serà indefinida.

L'executiva del principal sindicat del sector educatiu, l'STEI-i, ha convocat vaga de professors i mestres per al 13 de setembre. En principi, per tant, l'aturada convocada només afecta el dia d'inici del curs. Ara bé, els afiliats del sindicat estan cridats a assemblees en totes les illes el proper 2 de setembre, en la qual hauran de decidir si l'aturada de dia 13 serà una "vaga indefinida o vaga sostinguda en el temps".

Els motius de la vaga són precisament els que han provocat un incendi considerable dins el món educatiu. El darrer i principal és l'aplicació del polèmic decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL), sense consens amb la comunitat educativa, amb improvisació i sense els mitjans suficients, diuen. Però n'hi ha més, la majoria de relacionats amb les retallades aplicades fins ara que, segons els convocants, posen en perill la qualitat de l'ensenyament públic a les Illes.

L'executiva de l'STEI-i, a més d'acordar ahir la convocatòria de la vaga i la crida als afiliats a decidir si serà limitada o indefinida, també proposa als professors que la primera setmana de setembre es facin assemblees a les escoles i instituts per "ratificar els calendaris de mobilització". Així mateix, avisarà els altres sindicats i l'Assemblea de Docents de la seva decisió per mirar d'assolir "la màxima unitat d'acció que obligui l'administració a negociar". L'STEI-i confia que podrà arribar a un consens amb els altres sindicats i també l'Assemblea de Docents.

El sindicat majoritari a l'ensenyament vol començar un procés negociador amb el Govern "que impliqui la retirada immediata dels expedients sancionadors als directors i directores dels instituts de Menorca", tal com ja varen demanar dia 1 els sindicats a través de la Junta de personal docent. També sol·licita la retirada del decret del trilingüisme i de la llei de símbols; "la recuperació de les plantilles, dels drets socials, laborals i econòmics tant del professorat funcionari de carrera com els del professorat interí"; i la recuperació de les eines d'atenció als estudiants "que tenien abans de les retallades dutes a terme pel govern autonòmic".

La vaga, indefinida o no?

Amb la convocatòria de vaga, l'STEI-i pren posicions en un debat obert dins el món educatiu, que des de fa temps valora els pros i contres d'una convocatòria de vaga indefinitiva i que afronta la decisió amb certa divisió entre partidaris i detractors de la mesura. Hi ha una diferència clau entre l'Assemblea de Docents i els sindicats: la primera ha dit reiteradament que s'inclina per la vaga indefinida, mentre que els sindicats no ho tenen tan clar. No s'hi han negat, com a mínim per ara, però tampoc no la reivindiquen públicament tal com ho fa l'Assemblea. Alguns sectors no estan segurs del suport que podria tenir entre mestres i professors una iniciativa així -caldrà veure què diuen en les assemblees per preparar les protestes- i també n'hi ha que temen que una aturada indefinida no acabi sent contraproduent. A l'altre costat, els defensors de la vaga indefinida la veuen com una de les poques mesures que queden per fer canviar el tarannà del Govern.

Encara que no havia convocat l'aturada indefinida, l'Assemblea de Docents ja havia començat diumenge a recollir les firmes que calen, segons la llei, per organitzar una reunió de treballadors en què es voti si s'ha de fer una aturada indefinida per setembre. El col·lectiu es va avançar als sindicats i va iniciar els tràmits necessaris per fer possible l'aturada sense comptar amb ells, encara que això dependrà de la votació dels mestres i els professors en la reunió que vol convocar. Sense un sindicat, la vaga només pot ser convocada per la Junta de personal docent o una assemblea convocada amb les firmes d'un 40% dels afectats. És per això que el moviment de l'STEI-i es podria interpretar com una resposta a l'Assemblea.

Els partits rebutgen la indefinida

La divisió per la vaga indefinida no es repeteix en l'àmbit polític, on cap formació parlamentària no s'ha manifestat obertament partidària d'una aturada sense data d'acabament. El PP s'hi oposa clarament i l'esquerra es limita a dir que comparteix les reivindicacions de la comunitat educativa i defensa que s'ha de cercar una solució que eviti la vaga; una manera de dir, sense dir-ho, que no defensa l'aturada indefinida. Qui no es mou d'on era és la Conselleria d'Educació, que ahir reiterà que les qüestions que demanen els sindicats són "innegociables" i el TIL s'aplicarà aquest setembre.

stats