Balears 30/11/2017

La crisi va fer perdre el 21% de les empreses industrials de les Illes

Internacionalització, innovació i formació seran les tres principals línies d'actuació del futur pla d'indústria de Balears

Jaume Vinyas
2 min
El conseller de Treball, Industria i Comerç, Iago Neguerela, aquest dijous, al Parlament.

PalmaBalears tindrà un pla d'indústria de manera imminent. Així ho ha anunciat aquest dijous el conseller de Treball, Indústria i Comerç, Iago Negueruela, en una compareixença, a petició pròpia, davant la Comissió d'Economia. El pla, segons ha dit, podria entrar en vigor a principi d'any, una vegada se'n completin els darrers serrells.

El conseller ha oferit una fotografia del moment actual del sector secundari, que, segons ha admès, ha perdut pes específic els darrers anys. Així, d'ençà de l'esclat de la crisi, el 2008, ha passat d'aportar un 9% del Valor Afegit Brut (VAB) al 7,5% el 2015. Així, entre el 2008 i el 2014 es va perdre un 21% del nombre d'empreses industrials de les Illes. L'any 2006 hi havia gairebé 40.00 empreses manufactureres a les Balears, un 4,5% de la població empresarial. La seva aportació al VAB, però, suposa només un 3,4% del VAB, tot i que l'any 2000 ho era del 5,6%.

Cada illa, una realitat industrial

Negueruela ha avançat només les línies mestres del pla, tot i que ha avançat que hi introduirà mesures específiques per a cada illa. I és que cadascuna mostra una realitat molt diferent, segons mostren les dades. Així , per exemple, a Menorca, la més 'industrial' de les Illes, on el sector representa el 7,3% de l'economia, els principals sectors són l'alimentació (20%), el calçat i el cuir (15%); la fabricació de productes metàl·lics (11%), la reparació i instal·lació de maquinària (10%), i la bijuteria (7,4%).

A Mallorca, en canvi, on representa el 4,5% de l'economia, els sectors predominants són alimentació i begudes (20%), fusteria metàl·lica (16%), el nàutic (15%) i el de fabricació de mobles (14%).

A Eivissa, on el pes de la indústria és del 3,3%, la reparació de maquinària (20%), alimentació i begudes (18%), productes metàl·lics (16%), fusta i mobles (16%) i la confecció de roba (5,6%) són els sectors més potents.

Formentera és l'illa menys industrialitzada de l'Arxipèlag i només el 2,2% de l'economia en depèn.

Els sectors pels quals s'aposta

Negueruela ha explicat, a més, que ja s'han identificat els sectors estratègics que cal reforçar perquè són activitats amb una alta especialització, valor afegit i potencial de creixement. Aquests són el sector nàutic industrial (construcció, reparació i manteniment d’embarcacions), moda (calçat i complements, bijuteria, joieria i tèxtil), hàbitat (moble i fusta, pedra, tractament de piscines, ceràmica i revestiments, tèxtil de la llar i jardineria) i agroalimentari (processament d’aliments i fabricació de begudes). A més, s’identifiquen com a estratègics per la seva transversalitat el sector tecnològic i les indústries culturals.

stats