El repte de creuar el canal de Menorca amb lesió medul·lar

Martí Riera converteix un malson en una motivació

Martí Riera resideix a Fornells i s’ha proposat per a l’estiu que ve un repte que escenifica en certa manera la capacitat de superació d’aquest jove de 37 anys. Riera té al cap convertir-se en el primer lesionat medul·lar a travessar nedant la distància entre Menorca i Mallorca. Per Martí Riera, ja no hi ha murs infranquejables. Ell mateix assegura que “si la mar ens ho permet, aconseguirem fer història. Amb ajuda, força, serenitat i moltes hores d’entrenament, arribarem a Mallorca”. Però el camí no ha estat fàcil.

L’any 2007 Martí Riera va patir un accident en una festa nocturna. Una caiguda li va ocasionar una lesió medul·lar que l’ha prostrat en una cadira de rodes. Avui dia, per cert, encara està en procés judicial per dirimir-ne responsabilitats. Després de passar una llarga temporada a l’hospital, Riera va decidir continuar amb la vida i gaudir dels seus plaers. Tot i que sempre li ha agradat la mar, reconeix que “mai no havia practicat la natació”. Una de les seves il·lusions és “participar en travesses de les quals formin part els esportistes que no són discapacitats”.

Els inicis

No va ser fins al 2009 quan Martí Riera es va iniciar en la natació i, en concret, en la disciplina d’aigües obertes. Primer va començar a Menorca “amb un circuit entre illes que constava de cinc recorreguts: des dels 900 fins als 3.400 metres”. Tot seguit, el jove forneller va competir lluny de Menorca: les Illes Medes (4.500 metres), Radikal Illes Formigues (7.000 metres), la Tuna Race Doble Corona (2.500 i 5.000 metres) i, finalment, la Dragonera (9.500 metres), proves que “en alguna ocasió he repetit en diverses temporades”. I abans de fer la passa definitiva, Martí Riera va formar part de la Menorca Swim, nedant la distància de 10 quilòmetres i de 25 fins a un total de dues vegades. Riera considera que “en aquestes proves he gaudit de la natació, de la llarga distància, de la superació personal i de la preparació que comporta una travessia d’aquestes característiques”.

Patrocinador

Tots els esforços del menorquí se centren a assolir la fita més important que fins ara s’ha plantejat. El canal de Menorca és una de les proves més exigents i desconegudes per la majoria d’esportistes. És una travessia de 37 quilòmetres que solament han aconseguit cobrir-la una dotzena de nedadors de tot el món, complint les normes de la Channel Swimming Association, la Federació Internacional de Natació i la Menorca Channel Swimming Association. El darrer registre data del 18 d’agost d’enguany. Andy Ortega va fer-la en 10 hores i 58 minuts. Però per dur a terme aquesta il·lusió és necessari el patrocini d’empreses per costejar les despeses derivades del repte. Tramitar els corresponents permisos i disposar d’una embarcació que vetlli per la seguretat del nedador són aspectes que requereixen un esforç econòmic. Després de tot el que ha passat, per Martí Riera no suposarà cap inconvenient trobar l’ajut.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF