EDUCACIÓ
Balears 22/07/2014

Creixen les queixes de famílies obligades a dur els fills a concertades

Ara Balears
2 min
FAPA, entitat que a Mallorca presideix Vicenç Rodrigo, denuncia la situació.

PalmaDes que es va tancar el procés d’admissió d’alumnes del curs 2014-2015, s’han multiplicat les queixes que arriben a FAPA Mallorca formulades per famílies que es veuen obligades a dur els seus fills a escoles concertades. L’organització dels pares i mares d’alumnes denuncia que “aquest fet es produeix com a conseqüència de les retallades, que han provocat manca de places als centres públics d’alguns municipis”, i també perquè des de la Conselleria “no han tingut millor idea que ‘resoldre’ això derivant aquests alumnes a centres concertats”.

En un comunicat, FAPA explica que Inca, Manacor, Porreres i Esporles són alguns dels municipis on moltes famílies no han obtingut plaça als centres públics a causa de l’eliminació de línies d’ensenyament als CEIP i IES. “Aquesta situació, que s’arrossega des de fa dos anys amb les retallades de docents i l’increment de ràtios, s’ha tornat insostenible a molts centres, on disposen d’espai però, malgrat tot, la Conselleria no vol desdoblar grups perquè es pugui acceptar aquell alumnat que no ha obtingut plaça”, denuncia l’entitat dels pares i mares. FAPA es pregunta “on queda la lliure elecció de centre que tant pregonava el PP en el programa electoral”.

Per l’entitat, la situació s’agreuja perquè la majoria de centres concertats són de caire religiós i “imposen un ideari” que no coincideix amb l’opció de moltes famílies que havien triat una educació pública i laica per als seus fills. Davant aquesta situació, i a conseqüència de les actuacions de la Conselleria, “moltes famílies veurien vulnerat el dret constitucional a triar, d’acord amb les seves conviccions, l’educació religiosa o moral que han de rebre els seus infants”. També consideren que atempta contra el dret a una educació bàsica gratuïta el fet que en aquestes concertades es cobrin quotes “suposadament voluntàries” a les famílies, que poden arribar als 200 euros mensuals. “El més preocupant és que la Conselleria actua amb intencionalitat perquè coneix amb detall els fets, no dóna resposta a les famílies amb l’excusa de la manca de recursos econòmics i maquilla sistemàticament la situació”, sentencia l’entitat.

stats