Balears 08/02/2017

Creixen un 43% les empreses avalades per l'ISBA durant el 2016

La Societat de Garantia Recíproca va concedir 35,2 milions d'euros dels 40 de què disposava amb la línia de finançament del Govern

Carmen Buades
2 min
La consellera Cladera ha donat les dades aquest dimecres a la seu de l'ISBA

PalmaEl nombre d'empreses avalades per la Societat de Garantia Recíproca ISBA durant el 2016 va créixer un 43% respecte de l'any anterior: es van avalar 607 pime, autònoms i emprenedors. Dels 40 milions que formaven la línia del Govern per finançar projectes d'emprenedors i donar suport a les pime, se'n van destinar 35,2 a inversions, i operacions de refinançament o liquiditat. En total, es van realitzar 421 operacions amb un import mitjà de 83.000 euros, un 28% de les quals van ser subvencions per a emprenedors i un 25% per a petites i mitjanes empreses.

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha explicat aquest dimecres que la línia de finançament del Govern es mantindrà per al 2017 en els 40 milions i se centrarà, a més de les ajudes a emprenedors i de la línia d'inversió de pime, en iniciatives d'economia social, joves, majors de 45 anys i dones emprenedores. Cladera ha recordat el "vincle" entre l'ISBA i el Govern i ha destacat l'augment del finançament de projectes relacionats amb les noves tecnologies, ja que "és una mostra de cap on va l'economia".

Durant la roda de premsa, a la qual ha assistit també el director general del Tresor, Política Financera i Patrimoni, José Luis Gil, Cladera ha reivindicat el paper de l'ISBA "amb vista a oferir possibilitats reals d'obrir noves iniciatives que afavoreixin la millora en el repartiment de la riquesa i la renovació del nostre model productiu".

Per part seva, el director general de la Societat de Garantia Recíproca, Jesús Fernández, ha explicat que l'ISBA avala operacions per un valor superior als 160 milions d'euros repartits en 1.990 empreses i autònoms a les Balears. A més de créixer un 43% el total d'operacions realitzades, ha augmentat un 17% el seu volum. El director de l'ISBA també ha recordat que un dels principals focus de feina de l'organisme durant el 2016 va ser les ajudes a agricultors i ramaders, sobretot a partir de l'obertura de la línia de subvencions de deu milions d'euros per pal·liar els efectes de la sequera.

Per Fernández, va ser un "encert" crear la línia de finançament per a projectes d'innovació tecnològica, amb la qual es van avalar 56 iniciatives, i el director general considera que les xifres actuals, "similars a les anteriors a la crisi", responen al fet que "cada vegada les empreses inverteixen més i necessiten menys liquiditat".

El treball de l'ISBA consolida més de 20.000 llocs de feina a les Balears i, durant el 2016, se'n van crear 660 de nous per avals concedits des de l'ISBA a determinats projectes. Segons les previsions del Govern, l'ocupació generada al 2017 augmentarà fins als 750 llocs de treball i s'espera avalar 465 empreses.

stats