Balears 05/06/2017

Creixen un 27% les autoritzacions per construir habitatges en sòl rústic a Mallorca

El Consell ho explica amb l'auge del lloguer turístic i les expectatives respecte del nou pla territorial

Carmen Buades
2 min
Vistà aèria de Pollença. / GRUP SERRA

PalmaLes autoritzacions per construir habitatges en sòl rústic a Mallorca van créixer el 2016 un 27% respecte de l'any anterior, una dada que des del Consell asseguren que s'explica per dos motius: d'una banda, l'auge del lloguer turístic i la velocitat amb què es treu rendiment d'aquests immobles i, de l'altra, la por de la possibilitat que el nou Pla Territorial de Mallorca (PTM) augmenti la parcel·la mínima en rústic on està permès construir –14.000 metres quadrats actualment.

La consellera insular de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ha assegurat aquest dilluns durant la presentació de la memòria del servei d'autoritzacions territorials que la institució insular no té intenció de modificar la parcel·la mínima durant la revisió del PTM. També ha afirmat que, tot i que s'ha produït un "augment considerable" de les sol·licituds tant el 2016 com els primers mesos d'enguany, no és necessari fer "un crit d'alarma" perquè "estam en dades molt per davall de les del boom immobiliari".

L'any passat es van aprovar 196 expedients d'autoritzacions, mentre que el 2008 van ser 445. L'any 1996, amb l'aprovació de la Llei del sòl, aquesta xifra va créixer fins als 815 i l'any 2000, quan es va modificar per darrera vegada la parcel·la mínima, es va arribar als 810 expedients.

Les zones més afectades per la pressió urbanística sobre el sòl rústic són, segons ha explicat Garrido, Sóller, Pollença, els voltants de Palma i el Raiguer, però es tracta d'un fenomen que afecta "tot el sòl rústic de Mallorca". Una part d'aquesta pressió s'explica pel lloguer vacacional, però el creixement econòmic també afavoreix l'increment de sol·licituds per construir habitatges.

Tot i això, la consellera insular ha explicat que el percentatge d'estrangers o d'empreses que demanen autorització per construir a sòl rústic ha crescut. Si bé l'any 2010 representaven el 30% del total –el 70% restant eren peticions de persones físiques residents–, a partir del 2013 va començar a canviar la dinàmica i ara el 40% de les sol·licituds venen d'empreses o d'estrangers.

Les peticions d'autoritzacions a la zona del litoral també s'han incrementat, en aquest cas un 12%, on s'inclouen tant l'obra nova com les ampliacions, construcció de piscines o modificacions de les construccions ja fetes. El lloguer turístic està tenint efectes també en la sol·licitud de cèdules d'habitabilitat, que han crescut entre el 2015 i el 2016 un 20% –el 2016 se'n van concedir 7.539 i l'any anterior van ser 5.974.

stats