Balears 14/06/2017

La costa nord és la zona de les Balears on es concentren més plàstics a la mar

L’emblemàtic vaixell de Greenpeace, el 'Rainbow Warrior', ha fet una aturada a Palma per demanar una Mediterrània lliure d’aquest material

Anna Vidal
3 min
Greenpeace denuncia la gran presència de plàstics a la Mediterrània / I.BUJ

PalmaGreenpeace ha fet una aturada a Palma a bord de l’emblemàtic vaixell 'Rainbow Warrior' per denunciar la presència de plàstics a la mar Mediterrània. L’organització ha destacat que les aigües de les Balears estan patint un greu problema de contaminació per plàstics que estan afectant les espècies que hi viuen.

Elvira Jiménez, responsable de la campanya 'Oceans' de Greenpeace, ha explicat durant la presentació de la nova campanya, que recorrerà tota la Mediterrània, que la contaminació de plàstics és cada vegada més preocupant, com demostra el fet que de tots els fems que floten al mar entre el 60 i el 80% són plàstics. “Es troba en totes les zones de l’ecosistema marí: s’ha trobat a les platges, a la superfície de l’aigua, en zones rocoses i, fins i tot, al fons marí”, ha apuntat Jiménez.

En aquesta campanya els acompanya Luis Ruiz-Orejón, científic del CSIC, que està prenent mostres per a les seves investigacions. Ruiz-Orejón ha explicat que, d’acord amb els estudis científics, les zones de més concentració de plàstic a les Balears són la costa nord, a causa de la dinàmica dels corrents marins; la zona nord de Mallorca (serra de Tramuntana) i Eivissa (zona de Sant Antoni), on hi ha punts amb una concentració de més d’un milió de fragments de plàstic per quilòmetre quadrat. Així mateix, s’han trobat microplàstics en àrees protegides, com el Parc Nacional de Cabrera. En aquest sentit, Ruiz-Orejón ha assenyalat que és difícil establir zones on s’acumulin i siguin estables, “perquè els corrents canvien i mouen els plàstics”, i per això reclama “un monitoratge continu per poder establir les dinàmiques de les partícules una vegada que arriben al mar”.

Durant tot el dia d'avui hi ha hagut jornada de portes obertes per visitar el Rainbow Warrior / I.BUJ
Principals conclusions

Greenpeace ha elaborat l’informe 'Un Mediterrani ple de plàstic. Estudi sobre la contaminació per plàstics, impactes i solucions', que recopila tots els estudis científics que s’han fet els darrers anys sobre aquest tema. Entre les principals conclusions, ha assenyalat Jiménez, hi ha la gran densitat de plàstics que hi ha a la mar Mediterrània, amb una mitjana d’una peça de plàstic cada quatre metres quadrats. La gran majoria, a més, són microplàstics, perquè ja eren fragments petits o bé perquè eren objectes més grans, bàsicament envasos, que han acabat a les platges i amb l’acció del sol i les onades s’han anat fragmentant. En aquest sentit, la responsable de la campanya ha explicat que estan posant l’atenció en els envasos perquè a Europa el 40% de la producció de plàstics són envasos.

“La mar Mediterrània és una conca tancada on l’aigua té un període de renovació de prop de 100 anys i amb molta pressió d’activitat humana, i una població que es concentra a les zones costaneres”, ha alertat Jiménez.

D’altra banda, també ha assenyalat que els microplàstics tenen un impacte en un ampli ventall d’espècies, des de plàncton o mol·luscs fins a tortugues. “Un cop ingerits es van acumulant en la cadena alimentària i pots trobar-los en major concentració en espècies més depredadores com el peix espasa”, ha alertat Jiménez.

Mesures urgents

En el cas de Balears, Jiménez ha destacat l'oportunitat que suposa la futura llei de residus del Govern i concretament creu que el sistema de dipòsit d’envasos que preveu aquesta llei “suposaria una primera passa que podria donar peu a sistemes de reutilització”.

Així mateix, Greenpeace considera que els governs de la Unió Europea han d’apostar per una nova legislació que permeti adoptar mesures contundents per reduir la producció de plàstics d’un sol ús. “Pensam que és molt important respectar la jerarquia de gestió de residus que és primer reduir, després reutilitzar i finalment reciclar”, ha conclòs, Elvira Jiménez. Així mateix, ha destacat que es tracta d’una responsabilitat compartida, entre els particulars i les empreses que fabriquen.

La campanya 'Menys plàstic, més Mediterrani' es desplaçarà demà cap a Barcelona i després continuarà per altres països com Itàlia, Grècia i Croàcia, en el marc del moviment internacional "Break Free From Plastic".

stats