Balears 18/01/2017

Cort vol utilitzar els aqüífers del Pla de Sant Jordi per a consum humà

És un projecte a llarg termini que podria recuperar uns 30 hectòmetres cúbics d'aigua

Carmen Buades
1 min
Tot i que ja està prevista la inversió, encara s'ha de decidir en quins molins s'executaran les reformes.

PalmaL'Ajuntament de Palma vol utilitzar l'aigua dels aqüífers del Pla de Sant Jordi per a consum humà. Cort està treballant des de fa un any amb la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern en un projecte estratègic que permetria reaprofitar aquesta aigua a llarg termini.

"S'espera que, com a màxim, es puguin recuperar 30 hectòmetres cúbics d'aigua", ha afirmat la regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol. La quantitat és l'equivalent a més del doble del que l'Ajuntament va comprar durant el 2016 a Abaqua per a l'abastiment de recursos hídrics a la ciutat, però encara són només previsions.

La mesura "ajudaria a resoldre el problema de les inundacions" que es registren a la zona quan hi ha pluges molt intenses i "compensaria" la compra d'aigua dessalada. Encara no se sap quant costaria posar en marxa les infraestructures necessàries, però Truyol assegura que tindrà un cost d'"uns quants milions d'euros".

Durant el 2016, s'han fet "analítiques per poder determinar els tractaments que farien potables aquesta aigua", però la feina és a llarg termini: la idea està pensada com un projecte "de llarg recorregut" i, de fet, si es posàs en marxa, es necessitarien "mínim cinc anys per començar a fer les obres", afirma Truyol.

La regidora ha recordat aquest dimecres que "els aqüífers ara mateix no s'utilitzen" perquè es va dessecar l'aiguamoll per a l'ús agrícola. Tot i que en un principi es bombava aigua dels pous per regar, a partir dels anys 90 va començar a utilitzar-se aigua depurada i no es va cercar un nou ús per als dipòsits soterranis.

stats