Balears 25/08/2016

Cort rejovenirà els barris amb el lloguer social

Dones que hagin patit violència de gènere i usuaris que s'hagin dirigit a l'Oficina antidesnonaments tindran prioritat per accedir a un habitatge

Martí Gelabert
2 min
Antoni Noguera, en una imatge d'arxiu

PalmaLes dones que hagin patit violència de gènere tindran prioritat per accedir a un lloguer social. Ho ha anunciat aquest dijous el tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Toni Noguera, qui ha assegurat que l'Ajuntament ha "revolucionat les polítiques d'habitatge". Els usuaris que s'hagin dirigit a l'Oficina antidesnonaments –hi han passat més de 800 afectats– també tindran prioritat per accedir a les llars incloses en el programa Palma Habitada.

Com a novetat, a més més, Noguera ha apuntat que a través d'aquest programa s'apostarà per rejovenir els barris de Palma. Cort realitza un estudi demogràfic per veure quins barris són els que tenen un percentatge de gent gran més elevat. A partir de les dades obtingudes, es prioritzarà que s'introdueixin joves a aquestes barriades.

Entre les condicions necessàries per formar part d'aquest programa, hi destaca que els usuaris hauran de tenir uns ingressos mínims de 532 euros mensuals. Ara bé, Noguera ha negat que aquest fet suposi un problema i ha destacat que tothom hi podrà accedir, ja que amb la renda social que atorgarà el Govern balear o les subvencions necessàries que pugui donar el mateix Ajuntament s'arribarà a aquesta xifra. Com a màxim, els membres de la família hauran de tenir un sou mensual de 1.330 euros.

L'Ajuntament pagarà sis mesos, amb un màxim de 2.500 euros, a aquells propietaris que no cobrin dels seus llogaters. Així mateix, Cort ha incorporat una quantia que s'abonarà en cas de desperfectes i que arriba als 600 euros.

Aquesta campanya començarà el novembre, per la qual cosa tots els pisos de Palma Habitada passaran a tenir aquestes condicions. Ara mateix, hi ha uns 600 pisos, però més de 400 persones en llista d'espera. Un problema existent, això sí, és la manca de pisos que hi ha. En aquest sentit, Noguera n'ha culpabilitzat, principalment, el lloguer turístic. Només al centre de Palma hi ha uns 3.500 i 4.000 habitatges en aquestes condicions, fet que fa encarir-ne el preu.

Solucions al lloguer turístic

Cort, ara per ara, espera que la Conselleria de Turisme reguli tot el lloguer turístic. "És imprescindible per al model de ciutat", ha destacat Noguera, qui ha afegit una sèrie de punts que, creu, hauria d'incloure la normativa. En aquest sentit, ha destacat que "hi ha diferència si el propietari viu o no" al pis que es lloga. En cas negatiu, s'hauria de consultar amb la comunitat de veïns. Si més no, Noguera creu que al centre de la ciutat aquesta problemàtica és més que evident i cal regular-ne les actuacions.

Noguera, de tota manera, ha assenyalat que s'està esperant la llei d'habitatge per donar competència als municipis per sancionar els pisos buits de grans bancs i empreses per tal de "sancionar qui especula amb el dret a l'habitatge". Noguera també ha advertit que hi ha "dificultats jurídiques", ja que qualsevol donació que es pugui fer ha d'anar lliure de càrregues o persones.

stats