Balears 28/10/2015

Cort retira a Funció Pública el control sobre la Policia Local després de la imputació de tres funcionaris

L'àrea de Seguretat Ciutadana assumirà directament la gestió sobre la situació laboral de la plantilla per poder tutelar els canvis en el cos

Lluís Planas
4 min
Un policia entrega a Angélica Pastor la llista amb es noms dels nou detinguts. /ISAAC BUJ

PalmaEl govern municipal de Cort ha decidit retirar a l'àrea de Funció Pública el control sobre la gestió dels recursos humans de la plantilla de la Policia Local, com el que té sobre la resta del funcionaris de l'Ajuntament, i atorgar aquestes competències directament a l'àrea de Seguretat Ciutadana. La decisió, acordada aquest dimecres per la junta de govern, arriba en ple desenvolupament d'una nova operació judicial per la trama de corrupció dins el cos policial i després de la recent imputació, en aquest mateix cas, de tres funcionaris amb importants responsabilitats dins l'àrea de Funció Pública: l'excap del departament de personal de l'Ajuntament i dues tècniques més. A partir de l'aportació de documentació davant la Justícia per part del nou govern municipal, aquests funcionaris han estat imputats per haver participat presumptament en la manipulació dels procediments per a l'assignació de places a la Policia Local durant el mandat passat i que afectarien alguns dels comandaments i agents implicats en la trama.

L'acord pres per la junta de govern de Cort suposa la retirada parcial a Funció Pública de les competències en la gestió dels recursos humans dels 1.200 funcionaris de Seguretat Ciutadana, on s’inclouen també els de les plantilles de Bombers i Protecció Civil. D'aquesta manera, l'àrea que dirigeix la regidora Angélica Pastor (PSIB) assumirà directament les decisions sobre la situació laboral dels treballadors d'aquests cossos, com ara l'assignació de les seves places i els seus processos de selecció, els trasllats entre unitats, reduccions de la jornada o altres situacions laborals. Funció Pública, en mans d'Aurora Jhardi (Som), només mantindrà la gestió de les nòmines o el registre de personal, entre d'altres.

Des de l'equip de govern s'ha explicat que la mesura permetrà a l'àrea de Seguretat Ciutadana tutelar i exercir un major control sobre els canvis organitzatius que es volen emprendre a la Policia Local per superar l'actual buit de poder en el comandament i depurar la trama corrupta, de manera que això es pugui fer també de manera més àgil. Després de la junta de govern, Aurora Jhardi, primera tinent de batle i regidora de Funció Pública, ha defensat la mesura que resta competències a la seva àrea sobre la Policia Local perquè permetrà donar "més agilitat a la reestructuració del cos" i donar "una resposta més immediata" als problemes que pateix actualment. Tant ella com la portaveu, Neus Truyol (MÉS), han remarcat que el traspàs de competències suposarà mantenir els mateixos filtres i justificacions administratives per a qualsevol decisió sobre la plantilla, només que ara s'exerciran directament des de Seguretat Ciutadana.

Manipulació en l'assignació de places d'acord amb els comandaments

Els tres funcionaris de Funció Pública foren imputats aquest mes en el cas de la trama de corrupció policial després de prestar declaració davant el jutge Manuel Penalva i a petició del fiscal Anticorrupció Miguel Ángel Subirán, que atribueix a tots ells delictes de malversació i prevaricació. Diversa documentació i correus electrònics aportats a la causa revelarien que els tres funcionaris participaren durant el mandat passat, des del departament de personal, en la manipulació per a l'assignació i adjudicació de places dins la Policia Local, i d'acord amb els comandaments i agents implicats. La trama corrupta que s'investiga dins el cos es destapà després de la filtració de les proves de promoció interna per un grup encapçalat per l'exintendent Antoni Vera i l'exdirector de Seguretat Ciutadana Enrique Calvo (PP).

En qualsevol cas, la decisió de l'actual equip de govern perquè Seguretat Ciutadana assumeixi directament les competències de personal sobre la plantilla de la Policia Local topa de moment amb els problemes burocràtics per començar a fer canvis profunds en la cúpula i l'organigrama de la Policia Local. De fet, després de la destitució de l'excap Joan Mut, imputat en les investigacions judicials, assumeix de manera interina el comandament Antoni Morey, un altre comissari imputat. L'àrea de Seguretat Ciutadana ha començat el procés de selecció per triar-ne un nou cap i ha obert el concurs a comandaments d'altres cossos, però el procés es troba aturat fins que el Govern no aprovi un decret d'equivalències entre els cossos perquè puguin accedir a aquesta plaça. Al mateix temps, la regidoria d'Angélica Pastor tracta d'accelerar l'oferta pública de treball per crear noves places de comissari.

stats