Balears 14/07/2016

Cort delega en l'opinió dels turistes la mesura estrella per diversificar la massificació a Palma

La companyia Royal Caribbean accepta participar en una prova pilot per descarregar creueristes en diversos punts de Ciutat

Jaume Vinyas
3 min
El centre de Palma, aquest dimecres passat.

PalmaL'Ajuntament de Palma i la companyia Royal Caribbean iniciaran una prova pilot per intentar descongestionar de turistes el centre de la ciutat. La mesura consisteix a oferir als creueristes una excursió alternativa a l'habitual, que comença al moll Vell i enfila tot d'una cap a la Catedral. El nou punt de descàrrega se situarà a l'esplanada de l'antiga estació d'autobusos, al parc de les Estacions. D'aquesta manera, els visitants entrarien al centre per la plaça Espanya, tot i que es preveu que també acabin desembocant a la Seu. La regidora de Turisme, Treball i Comerç, Joana Maria Adrover, ha anunciat que ja tenen previstos tres punts més de descàrrega alternatius: Es Baluard, la zona d'Instituts, i el barri de Santa Catalina, davant del monument de la Feixina. La darrera paraula, però, la tindran els turistes.

El conseller delegat de BC Agency, Mario Sennacheribo, ha explicat que "avaluarem el grau de satisfacció dels passatgers i una vegada vegem el resultat, ho continuarem proposant a altres vaixells i altres companyies". Sennacheribo, agent de Royal Caribbean, la segona major companyia de creuers del món, considera que la proposta és una "opció alternativa i molt interessant" que permetrà conèixer racons desconeguts de la ciutat, una aposta necessària, ha dit, perquè molts creueristes repeteixen estada a la ciutat. Preguntat sobre la incertesa que la mesura depengui del grau de satisfacció dels turistes, ha assegurat que "està en les nostres mans que quedin satisfets". En aquest sentit, ha afegit que "estem segurs que quedaran satisfets".

Amb tot, ha reconegut que la mesura impactarà en un nombre escàs dels creueristes que visiten Ciutat. Segons ha dit, només un 8% dels seus passatgers, de mitjana, fan ús de les excursions programades per Ciutats. La resta, opta per excursions a la Part Forana, queda a l'embarcació o va per lliure.

El batle, José Hila, ha encapaçalt la roda de premsa de presentació de la prova pilot.

El president de l'Autoritat Portuària de Balears (APB), Joan Gual de Torrella, ha participat també de la roda de premsa i ha celebrat que "Cort s'ha anticipat al problema" a més de recalcar que "tota concentració de persones afecta els veïnats, però també els turistes". En aquest sentit, ha assegurat que la implantació de diversos punts de descàrrega beneficia els visitants i també els comerços d'altres indrets de Palma que tindran l'oportunitat d'aprofitar el turisme.

El batle, José Hila, ha destacat que la mesura s'emmarca en un paquet d'accions dissenyades per reordenar el flux de turistes pel centre de la ciutat. En aquest sentit, ha recordat la instal·lació de panells informatius sobre l'estat dels aparcaments, el reforç de la Línia 1 de l'EMT i la nova aturada a Jaume III. Hila ha anunciat, a més, que, de cara a l'any que ve, quan es preveu l'obertura dels jardins del Palau de Marivent, planegen obrir-hi un nou punt de descàrrega.

Segons les xifres aportades pel batle, el nombre de creueristes s'ha reduït lleugerament, un 13% enguany. Així, si a finals de juny passat van desembarcar 667.000 turistes, enguany ho han fet 581.000.

Pintada contra els creuers

Aquest dijous matí, precisament, una pintada contra la massiva arribada de creueristes ha aparegut als voltants de l'edifici GESA. L'acció ha estat reivindica pels grups de l'esquerra independentista ENDAVANT-OSAN i Arran. En un comunicat han explicat que han volgut "treure de nou al carrer el debat, molt sentit aquests dies, sobre l'actual model turístic i les seves conseqüències". En aquest sentit, han afegit que "la presència de grans creuers a la nostra ciutat és insostenible: són molt contaminants, saturen les comunicacions i la seva aportació econòmica a les classes populars de Palma és nul·la". Finalment la nota rebutja "frontalment la conversió del centre antic de la nostra ciutat en un parc temàtic per a turistes".

Pintada reivindicada per ENDAVANT-OSAN i Arran.
stats