Balears 14/09/2016

Cort dóna el sus al canvi de model en la recollida de residus

Emaya invertirà un màxim de 12 milions i mig d'euros en 8.000 contenidors i 25 camions de recollida

Jaume Vinyas
3 min
La presidenta d'EMAYA, Neus Truyol, durant la roda de premsa.

PalmaL'Ajuntament de Palma renovarà el 90% dels contenidors i el 50% de la flota de camions que recullen el fems. La presidenta d'Emaya, Neus Truyol, ha anunciat que els plecs de la licitació seran aprovats aquest mateix dijous pel consell d'administració. Com a màxim, Cort pagarà 12.556.400 euros per uns contractes que permetran posar en marxa l'any vinent el nou model de recollida de residus, un dels projectes bandera de l'actual equip municipal.

El principal objectiu d'aquesta nova estratègia és augmentar els índexs de recollida selectiva, actualment un magre 15%. Per això, destaquen, se'n reclamaran una sèrie de criteris que configurin un únic model per a la ciutat. El més cridaner serà l'inici de la recollida de la brossa orgànica. Amb aquesta finalitat, es repartiran uns 500 contenidors específics a tota la ciutat. D'altra banda, s'unificaran els colors dels contenidors dedicats a cada tipus de recollida, que actualment poden variar segons el barri. També s'exigirà que els contenidors siguin més accessibles.

En aquest sentit, el batle, José Hila, ha destacat que els darrers models de contenidor adquirits durant la darrera legislatura, que cal obrir pitjant un pedal amb el peu, han estat "un fracàs" perquè necessiten fer una força que molts ciutadans, especialment els majors, no tenen. Això provocaria, segons ha dit, que molts ciutadans optin per deixar la bossa de plàstic a terra.

La licitació que aprovarà aquest dijous Emaya, en xifres.

Pel que fa als camions, s'apostarà per la recollida lateral perquè es considera més ràpida i eficient. Els nous vehicles (un mínim de 15, que podrien arribar a ser-ne 25) hauran de funcionar amb gas. D'aquesta manera, ha dit Truyol, s'aconsegueix un doble objectiu: reduir l'emissió de gasos contaminants i un estalvi de fins al 15% en carburant.

En total, Cort adquirirà gairebé 8.000 contenidors a un preu màxim de 6,5 milions d'euros. Truyol ha justificat la substitució de la pràctica totalitat dels contenidors de la ciutat pel seu mal estat, origen de la majoria de queixes que han rebut dels veïns els darrers mesos. La gerent d'Emaya, Imma Mayol, ha lamentat, en aquest sentit, que molts d'aquests contenidors no podran complir la seva vida útil (uns vuit anys de mitjana) perquè Emaya no n'ha plantejat mai un programa de manteniment, una mancança que ha qualificat d'"inacceptable" en termes de gestió.

Un pla per fases

El nou model de recollida selectiva podria entrar plenament en funcionament el novembre del 2017. Aquesta és, almenys, la previsió de Cort, que ha dissenyat un programa d'implementació dels nous contenidors per fases. La primera abasta diversos barris del nord de la ciutat i estarà finalitzada el febrer de l'any vinent.

Els barris afectats per la primera fase de la implantació dels nous contenidors.

El mes de maig es preveu instal·lar els nous contenidors a la zona turística de la Platja de Palma. Truyol ha assenyalat que han optat per aquest mes perquè volen que el nou sistema ja funcioni durant la temporada turística. La resta de la ciutat, finalment, tindrà els contenidors nous l'octubre.

Els barris afectats per la segona fase de la implementació dels nous contenidors.

Pel que fa al centre històric, l'entrada en vigor del nou sistema de recollida selectiva mòbil s'endarrerirà fins, com a mínim, el mes de març, ja que el concurs convocat a l'inici de l'estiu ha quedat desert. En aquest sentit, Truyol ha assegurat que la licitació es tornarà a aprovar, també aquest dijous, en les mateixes condicions.

stats