Balears 01/09/2017

Suport internacional per declarar el corredor de cetacis zona protegida

Aliança Mar Blava i grups de conservació d'arreu del món reclamen al govern espanyol preservar l'espai per evitar prospeccions petrolíferes

Ara Balears
2 min
Els cetacis es veurien greument afectats pels sondejos sísmics. ARA BALEARS

PalmaLa comunitat científica internacional demana al govern espanyol que es declari zona protegida el corredor de migració de cetacis de la demarcació llevantinobalear de la Mediterrània. Així ho ha comunicat Aliança Mar Blava aquest divendres a través d'una nota, en què també expliquen la reunió de l'entitat amb la directora general de Sostenibilitat de la Costa i la Mar, Raquel Orts, amb les organitzacions internacionals de conservació marina OceanCare i Natural Resources Defense Council (NRDC).

Concretament, han estat 25 científics i 36 grups de conservació internacionals els que han signat una carta en què expliquen que "és molt important establir com a zona protegida el corredor de migració de cetacis que hi ha entre les Balears i el territori continental espanyol des del golf de València fins al golf de Lleó i evitar la posada en marxa de nous projectes d'exploració de combustibles fòssils a tota la demarcació".

Aquesta zona és hàbitat i corredor migratori per moltes espècies de mamífers marins, entre les quals s'hi troben la segona i tercera espècies més grans del món: els rorquals i catxalots. A això se li suma el fet que tots els animals del corredor ja han rebut "estatus de protecció per part de diversos règims de conservació tant nacionals com internacionals", segons el comunicat. Aliança Mar Blava denuncia que "la indústria petrolífera continuï amb els seus esforços per explorar potencials camps de petroli i gas a la regió".

El 2016, un informe que va encarregar el secretariat de l'acord internacional per protegir les balenes i dofins a la mar Mediterrània va identificar la zona com un "punt negre" de renou submarí, la qual cosa significa que està exposada a alts nivells de contaminació acústica. El portaveu de l'organització, Carlos Bravo, apunta que "el govern espanyol ha d'adoptar urgentment un règim estricte de protecció preventiva a la zona i hi ha de prohibir totalment tant les prospeccions d'hidrocarburs com l'exploració sísmica amb tecnologies que danyen la fauna marina".

Cal tenir en compte que l'executiu estatal ja s'havia compromès internacionalment a declarar aquest corredor migratori com a Zona Especialment Protegida d'Importància per a la Mediterrània (ZEPIM) del Conveni de Barcelona. Cal tenir en compte també que, tal om explica el portaveu d'OceanCare i NRDC, Nicolas Entrup, la declaració de la zona com a àrea protegida també contribuiria al compliment dels objectius de l'Acord de París.

stats