CRISI INSTITUCIONAL
Balears 23/12/2016

La copa de Nadal més amarga

El Govern reivindica la feina feta, tot i que admet que ha quedat eclipsada per la guerra interna a Podem

Jaume Vinyas
3 min
Armengol, Barceló i els consellers van brindar al Consolat de Mar.

PalmaTradicionalment, la copa de Nadal de la presidenta dóna per tancat l’any polític i la darrera setmana de l’any sol ser del tot irrellevant des del punt de vista informatiu. Enguany, Podem ha propiciat que això no sigui així i, tot i que no s’espera que el mecanisme de destitució de Xelo Huertas s’iniciï fins dia 9 de gener, es pot preveure que la setmana vinent es vagin produint contactes entre les formacions que integren el Pacte per intentar cercar una sortida per a una crisi que ja fa gairebé dos mesos que dura. Per a ahir mateix, estava prevista una reunió a tres entre el PSIB, MÉS i la formació dels cercles, però es va cancel·lar després que Podem hagués anunciat, dijous, que necessita deixar passar set dies hàbils abans de registrar l’expulsió de Huertas del Grup Parlamentari. Els d’Alberto Jarabo són perfectament conscients que l’encara presidenta del Parlament pensa recórrer a la via judicial i van amb peus de plom per no cometre cap error que comprometi la defenestració de Huertas. Amb tot, algun conseller va assegurar, de manera irònica, a l’aperitiu, que ja els va bé que Podem gairebé monopolitzi el focus mediàtic.

Armengol reivindica el Govern

Inevitablement, la inestabilitat al Parlament va centrar bona part de les converses de l’acte protocol·lari celebrat ahir al Consolat de Mar. La presidenta, Francina Armengol, va admetre que “no ens agrada la manera com hem hagut de tancar el cicle parlamentari” i es va excusar davant la ciutadania per “aquelles situacions en les quals no hem estat a l’altura” sense esmentar els seus socis de Govern, absents, ahir, a la celebració. Amb tot, va assegurar que el Govern (no el Pacte) és “fort, estable i valent” i va destacar que, enguany, “s’han aconseguit reptes molt importants”. Va insistir a destacar l’aprovació, dijous,dels pressuposts, fita eclipsada per la confirmació de l’expulsió de Huertas.

La portaveu del Govern, Pilar Costa, va insistir en la “preocupació” de l’Executiu i va reclamar que la comissió de seguiment del Pacte es reuneixi, la setmana vinent, per tractar “de manera monogràfica” la situació de la presidència del Parlament.

La “broma” de Barceló

El vicepresident, Biel Barceló, tampoc no va voler obviar la crisi institucional, però es va centrar a destacar les fites aconseguides durant el primer any complert de govern progressista. Això sí, només va destacar avenços en les àrees que dirigeix MÉS, com la protecció del territori o el medi ambient o l’Impost del Turisme Sostenible. També va subratllar com a “històrica” l’aprovació de la Renda Social Garantida.

Barceló va sorprendre els presents quan, en un moment del discurs, es va apartar de la gestió diària del Consolat de Mar i va assegurar que el 2016 serà recordat com l’any en què va fer fortuna el concepte ‘postveritat’. El neologisme fa referència a la influència que han adoptat les xarxes socials en la creació de l’opinió pública i com aquesta facilita que les opinions es puguin modelar apel·lant a les emocions i a les creences i marginant les dades objectives. Un fenomen que, segons va dir, explicaria alguns dels esdeveniments més destacats de l’any com el Brexit o la victòria de Donald Trump als Estats Units. En aquest punt, Barceló hi va afegir, “de broma”, que el concepte explica molt bé “el que ha passat aquest estiu a les Illes Balears”. No tothom va entendre el comentari, però es referia a les crítiques que va rebre per la massificació turística. Barceló ho va confirmar posteriorment, tot i que va insistir en el fet que s’havia tractat d’una “broma”.

stats