Balears 18/12/2017

Les cooperatives podran crear-se amb tan sols dues persones associades i no tres, com estableix la llei actualment

Negueruela ha presentat l'esborrany de la de Llei de microcooperatives i ha anunciat la seva intenció d'arribar a destinar un 5% del PIB a l'economia social

Anna Schnabel
2 min
Les cooperatives podran crear-se amb només dues persones associades, i no tres, com fins ara

PalmaLes cooperatives, aquelles empreses que són gestionades pels mateixos socis que les han creades, podran formar-se amb només dues persones associades i no amb un mínim de tres, com estableix actualment la llei. Així mateix, com a màxim hi podrà haver deu persones associades. Ho ha anunciat aquest dilluns dematí el conseller de Treball, Iago Negueruela, en roda de premsa. Negueruela ha afirmat que el Govern enguany tenia la intenció de potenciar una forma d'empresa "molt més democràtica amb l'economia" i amb una "ocupació de més qualitat".

L'executiu també vol ampliar el pes de l'economia social destinant un 5% del Producte Interior Brut (PIB) (actualment n'hi destinen un 1,5%), en el marc del nou Pla director d'economia social de les Illes Balears (2018-2020). "Parlam d'un objectiu molt ambiciós", malgrat les dificultats que suposa venir d'un "buit total" en relació amb la legislatura anterior, ha admès el conseller, que ha assegurat que es dedicarien esforços a impartir formació sobre la manera com s'ha de crear i desenvolupar una cooperativa, amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears (UIB), per la creació de nous instruments de difusió.

700.000 euros en concepte d'ajudes

El pla també disposarà d'un pressupost de 3,7 milions d'euros, amb una dotació de 700.000 euros per al 2018 en concepte d'ajudes i subvencions destinades a cooperatives i a la resta de formes d'empresa. Igualment, recull l'aprovació de l'esborrany de la Llei de microcooperatives, que sortirà ben aviat a exposició pública i es començarà a implementar el 2018, en coordinació amb els pressupostos que s'aprovaran aquesta setmana.

Negueruela també ha destacat que aconseguir un augment de l'economia social en el PIB de les Illes Balears suposa abastar aspectes previstos en el pla director com ara l'augment del nombre de cooperatives –actualment se'n han comptat al voltant d'unes 200 a les Balears– i la diversificació del sector, actualment concentrat, sobretot, en els àmbits agroalimentari i educatiu.

El Consell d'Economia Social ha aprovat per unanimitat el pla, que respon a una "reclamació històrica" del sector, segons que ha remarcat el conseller.

stats