SOS POSIDÒNIA
Balears 15/10/2016

Convertir una afició en un mitjà de denúncia

Els apneistes Mallorca Blue documenta el que succeeix per sota de la superfície de la mar

M.r.
2 min

PalmaEl 18 de setembre, el col·lectiu d’apneistes Mallorca Blue va penjar un vídeo amb el qual volien denunciar la destrucció que pateixen les praderies de posidònia un dia qualsevol del mes d’agost. S’hi podia apreciar la riquesa de les aigües protegides i la destrucció que provoquen les àncores dels vaixells que hi fondegen. En poc menys d’un mes, el vídeo ha estat visualitzat per prop de 289.000 persones a Facebook, on ha estat compartit més de 8.200 vegades i ha tingut ressò als mitjans de comunicació.

“No som científics. Som aficionats a les immersions i no només gaudim lúdicament de la costa, sinó que també som conscients de la responsabilitat que hi tenim”, explica un portaveu del col·lectiu que va preferir mantenir-se en l’anonimat.

“Pràcticament recorrem tota la costa fent immersions i hi constatam la destrucció que pateixen les praderies de posidònia. És en aquest moment que la denúncia d’aquesta situació passa a convertir-se en un deure”, afegeix. Des del col·lectiu són conscients que sense posidònia els tresors de la mar balear desapareixerien.

De totes maneres, consideren que per posar fi als problemes generats amb els fondejos il·legals bastaria tenir més informació i una gestió adequada.

De totes maneres, des del col·lectiu apunten que les àncores no són l’únic problema que s’ha d’enfrontar per protegir les praderies d’aquesta planta. Segons explicaren, els emissaris d’aigües depurades a la mar hi provoquen un efecte tant o més devastador que les àncores. “A la badia de Palma ja s’han detectat bacteris causats pels abocaments de l’emissari”, recordaren.

“Hem d’intentar abandonar els tòpics i afrontar el canvi d’hàbits necessari per poder” garantir la supervivència de la posidònia, sentenciaren.

stats